disco

disco

2013. március 22., péntek

INDEEP

Az amerikai Indeep 1983-ban vált világhírűvé a Last Night a D. J. Saved My Life című dallal, amely az együttes vezetője, Michael Cleveland szerzeménye. A trió további kislemezei és két albuma azonban nem arattak kiugró sikert, ezért az Indeep 1984-ben megszűnt. 2011-ben Cleveland és Peter A. Mercury szerző-producer újjászervezte az együttest. Az új tagok: a New York-i születésű, de Franciaországban élő Beckie Bell énekesnő és WiX. Az ő kilétéről megoszlanak a források: egyesek szerint Mercury művésznevéről van szó, mások szerint Paul Wickens brit zenészről.


TAGOK 
Az eredeti felállás 
* Michael Cleveland 
* Réjane Magloire 
* Rose Marie Ramsey 

A 2011-es felállás 
* Michael Cleveland 
* Peter A. Mercury 
* WiX 
* Beckie Bell 

KARRIERTÖRTÉNET 
Múlt éjjel egy lemezlovas megmentette az életemet 
A New York-i Indeep együttest az 1980-as évek elején alapította Michael Cleveland zeneszerző és szövegíró. Két énekesnőt vett maga mellé Réjane Magloire és Rose Marie Ramsey személyében. A trió bemutatkozó kislemeze, a Last Night a D. J. Saved My Life (Múlt éjjel egy lemezlovas megmentette az életemet) még 1982 februárjában megjelent, de csak a következő évben vált világslágerré. A zenét és a szöveget Cleveland írta. A dal egy fiatal nőről szól, aki unatkozik otthoni magányában. Megpróbálja felhívni a barátját, de nem jár sikerrel. Emiatt azt hiszi, a férfi szakított vele, de mielőtt bármilyen meggondolatlanságot követne el, meghall egy remek dalt a rádióban. Ezzel az ismeretlen lemezlovas tudtán kívül megmenti az életét. Később a nő elindul otthonról, de nem éri el a célját. Fékcsikorgást hallunk, ami egy balesetet sejtetne, de ekkor a nő újra megmenekül, mert megint meghallja az ismeretlen lemezlovas dalát. A Last Night a D. J. Saved My Life a Becket Records kiadó legsikeresebb felvételének bizonyult. Az amerikai Billboard Hot R&B toplistáján tizedik helyezést ért el, a Hot 1010 rangsorában a nyolcadik helyig jutott, a Hot Dance Club Play slágerlistán viszont második lett. Az európai siker sem maradt el: az Egyesült Királyságban a tizenharmadik, Ausztriában a tizenkettedik, az NSZK-ban a tizedik, Svájcban az ötödik, Hollandiában és Belgiumban pedig a második lett. Jelen sorok írójának véleménye szerint a diszkózene történetének és az 1980-as éveknek az egyik leghatásosabb slágeréről van szó, amelyből később számos hangmintát vettek át más előadók, és természetesen feldolgozások is készültek belőle. 2001-ben például Mariah Carey tűzte műsorára, de nyomába sem ért az eredetinek: jómagam nem bírtam eldönteni, hogy a dizőz rebegése vagy a szinte megállás nélkül dumáló rapper-e az idegesítőbb. 


Amikor a fiúk beszélnek 
Az Indeep első albuma természetesen Last Night a D. J. Saved My Life címmel jelent meg 1983-ban. Erről a When Boys Talk (Amikor a fiúk beszélnek) is megjelent kislemezen, de már nem aratott akkora sikert, mint az elődje: az Egyesült Államokban tizenhatodik lett a klublistán, és harminckettedik az R&B-toplistán. A harmadik kislemez, a Buffalo Bill ennél is gyengébb eredményt produkált: csupán a nyolcvanegyedik helyig jutott a legnépszerűbb R&B-felvételek rangsorában. A szintén 1983-as The Record Keeps Spinning már a második album, a Pajama Party Time előhírnöke volt. Nem ért el különösebben nagy sikert, ahogyan a további kislemezek sem. Az Indeepet ezért végleg „egyslágeres csodá”-nak könyvelték el, és a trió feloszlott. Az egyik énekesnő, a zaire-i születésű Réjane Magloire 1991-ben a belga Technotronic Body to Body című lemezének elkészítésében vett részt Reggie művésznéven. 2005-ben szólóalbumot adott ki Forbidden Opera címmel, melyen az operát a kortárs R&B zenével párosította. Michael 1997-ben Indeep néven lépett fel a Francia Televízió újévi műsorában. 2011-ben Peter A. Mercury közreműködésével újjászervezte az Indeepet, az új énekesnő neve: Beckie Bell. A hölgy 1975-ben elnyerte a Miss Black New York címet. Mercury a WiX művésznevet használja az Indeepben, ámbár némely forrás szerint két különböző személyről van szó, és WiX valójában Paul Wickens angol zenésszel azonos. Noha két év telt el az újjáalakulás óta, sem friss lemezfelvételekről, sem kiugró sikerekről nem érkeztek még hírek.


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1982: Last Night a D. J. Saved My Life (Vocal) / Last Night a D. J. Saved My Life (Acapella) / D.J. Delight / Telephone Ringing (Sound Effect) / Screeching Tires (Sound Effect) / Flushing Toilet (Sound Effect)
* 1982: Last Night a D. J. Saved My Life / D.J. Delight 
* 1983: When Boys Talk / When Boys Talk (Instrumental) 
* 1983: When Boys Talk / When Boys Talk (Acapella) / When Boys Talk (Instrumental) / When Boys Talk (Scratch – Version A) / When Boys Talk (Scratch – Version B) 
* 1983: When Boys Talk (Extended Version) / Lipstick Politics 
* 1983: Buffalo Bill (Vocal Version) / Buffalo Bill (Accapella Mix) / Buffalo Bill (Dub Mix) / Percussion / Dog Barks And Screams / Dog Barks And Screams With Echo 
* 1983: Buffalo Bill / Lipstick Politics 
* 1983: Buffalo Bill / Buffalo Bill (A-Side Mix) / Buffalo Bill (Dub Mix) / Percussion / Dog Barks And Screams / Dog Barks And Screams With Echo 
* 1983: Buffalo Bill / Buffalo Bill's Back Side (Dub Mix) 
* 1983: The Record Keeps Spinning / The Record Keeps Spinning (Dub Version) / Bonus Beats 
* 1983: The Record Keeps Spinning / The Record Keeps Spinning (Acapella) / The Record Keeps Spinning (Dub Version) / The Record Keeps Spinning (Bonus Beats) 
* 1983: The Record Keeps Spinning / The Record Keeps Spinning (Instrumental) 
* 1984: The Night the Boy Learned How to Dance (Vocal) / The Night the Boy Learned How to Dance (Instrumental) / The Night the Boy Learned How to Dance (A Cappella) / You Got to Rock It (Vocal) / You Got to Rock It (Instrumental) / You Got to Rock It (A Cappella) 
* 1984: The Night the Boy Learned How to Dance / The Night the Boy Learned How to Dance (Dub Version) / The Night the Boy Learned How to Dance (Acapella) 
* 1984: You Got to Rock It / The Night the Boy Learned How to Dance 
* 1984: The Rapper / The Rapper (Instrumental) 
* 1984: The Rapper / The Rapper (Short Version) / The Rapper (Instrumental) / The Rapper (A Capella) / The Rapper (Bonus Beats) 
* 1984: Girl's Got Soul / I Got My Rights 
* 1984: Girl's Got Soul / The Night the Boy Learned How to Dance 
* 1991: The Night the Boy Learned How to Dance / The Night the Boy Learned How to Dance (Instrumental) / The Night the Boy Learned How to Dance (Acapella) / The Record Keeps Spinning / The Record Keeps Spinning (Acapella) / The Record Keeps Spinning (Dub Version) / The Record Keeps Spinning (Bonus Beats) 
* 1991: When Boys Talk / Buffallo Bill 
* 2004: Last Night the DJ Saved My Life (Seamus Haji Vocal Remix) / Last Night the DJ Saved My Life (Seamus Haji Dub Remix) 

Albumok 
* 1983: Last Night a DJ Saved My Life 
* 1984: Pajama Party Time 
* 1991: The Collection (válogatás) 

VIDEÓK


When Boys Talk (csak zene!)

Buffalo Bill (csak zene!)



The Rapper (csak zene!)

LAST NIGHT A DJ SAVED MY LIFE – FELDOLGOZÁSOK





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.