disco

disco

2013. február 7., csütörtök

IZSMÁN NELLY

Izsmán Nelly (Izsmán Kornélia, 1943. január 24. – 2014. február 2.) magyar énekesnő és revücsillag a hazai szórakoztatóipar méltatlanul elfeledett tehetségei közé tartozik. Táncdalénekesnőként többnyire egyéniségéhez alig vagy egyáltalán nem illő dalokat kapott, és csupán a Su, su, bolondság című száma vált igazi örökzölddé. Revüsztárként már nagyobb és megérdemelt sikerei voltak, melyeknek köszönhetően hosszú évekre külföldre szerződtették. Hazatérése után kemény munkával megszerzett egzisztenciája odaveszett, idős éveit nehéz körülmények között élte.


KARRIERTÖRTÉNET 
Izsmán Nelly életéről alig található információ a világhálón, és a rendelkezésemre álló szerény könnyűzenei irodalom sem foglalkozik a személyével. Karrierje a hatvanas években indult. A legenda szerint a Moulin Rouge akkori sztárja váratlanul otthagyta a mulatót, és sürgősen keresni kellett helyette valaki mást. A tizenéves Nelly szolid öltözékben, festetlenül, mamája kíséretében állított be a direktorhoz, Barna úrhoz. A pesti éjszakai élet koronázatlan királyaként ismert igazgató nem éppen arra a típusra gondolt, amilyet Nelly képviselt, de nem volt sok választása. A sztárjelöltet kisminkelték, és azzal küldték ki a színpadra, hogy csak két dalt énekeljen, ámbár elvileg hatot kellett volna. Az a két szám viszont olyan nagy sikert aratott, hogy Barna azonnal sztárgázsival szerződtette a pályakezdőt. Nelly hangjához főleg a dzsessz illett, amelyet általában eredeti nyelven énekelt. A Moulinba főleg külföldiek jártak, nyugatiak, akik nemegyszer felállva tapsolták meg a produkcióját. Mert mondani sem kéne egy Moulin-sztárról, hogy nemcsak remekül énekelt, de kitűnően táncolt is. Természetesen máshová is hívták fellépni, a világháló szerint műsorát a Maxim Varieté, az Astoria és a Kamara Varieté közönsége is láthatta. 


Az ünnepelt revüsztárnak a médiában már nem alakultak túl jól a dolgai. Az 1967-es Táncdalfesztiválon a Még rólad álmodom én című számmal indult, ám nem jutott be a döntőbe. Annál nagyobb sikert aratott a Made in Hungary 1967-es mezőnyében előadott dala, a Su, su, bolondság, Bágya András és G. Dénes György szerzeménye. Bár a versenyen olyan sztárok indultak, mint Ambrus Kyri, Aradszky László, Bakacsi Béla, Harangozó Teri, Koncz Zsuzsa, Korda György, Kovács Kati, Mátrai Zsuzsa, Németh József, Rátonyi Róbert és lánya, Toldy Mária, valamint Zalatnay Sarolta, a mezőnyből csupán Nelly száma vált igazi örökzölddé. Olyannyira, hogy harminc évvel később elhangzott a Csinibaba (1997) című nagy sikerű magyar filmvígjátékban is Czerovszky Henriett és Kovács Felícia Flóra előadásában. Az 1968-as Táncdalfesztiválra Nelly évtizedekkel később így emlékezett vissza egy tévéműsorban: „A második Táncdalfesztiválon, nem tudom, miért, ki nem állhatott egy Bánki László nevű úr, aki az »Isten« volt, és azt mondta, hogy énekeljek el egy lassú, keringős számot, a Matyó babát. Nézz rám, a lófejemre: matyó baba! Plusz én mindig dzsesszes, szvinges számokat énekeltem, na, tény az, hogy a 62 versenyzőből utolsó lettem!”


Nelly állítólagos csúnyaságát – melyet kitűnő hangja és jó lábai ellensúlyoztak – még a legszűkszavúbb források is megemlítik, sőt olykor ő maga is szóba hozta. Külföldre szerződésének előtörténetét így idézte fel az említett tévéműsorban: „Azt mondták [a külföldi érdeklődőknek], hogy van egy állati ronda nő, de olyan jól mozog és énekel, hogy meg kell nézni – ezt utólag tudtam meg.” Nos, akik ezt mondták róla, egyrészt aligha lehettek úriemberek, másrészt nem is volt igazuk. Nelly valóban nem számított babaszépségnek, de olyasfajta kisugárzása volt, mint például Psota Irénnek vagy Barbra Streisandnak: tehetsége, temperamentuma izgalmassá és szexissé tette. Többször fellépett az NDK-ban, ahol nyugatnémet impresszáriók is látták, és szerződést ajánlottak neki az NSZK-ba. Ebben szerencséje volt, a magyar bürokraták engedélyezték neki a nyugati vendégszereplést. Karmester férjével ment ki, 16 évig éltek külföldön. Nelly előbb a berlini Friedrichstadt-Palast, majd a párizsi Olympia egyik sztárja volt. 1985-ben jöttek haza, ám kemény munkával megszerzett egzisztenciájukat rövidesen elveszítették. Budai úszómedencés villájuk a lakásmaffia kezére került. Az új évezredben az RTL Klub egyik műsora számolt be az egykori revüsztár cseppet sem fényes jelenéről: akkor egy húsz négyzetméteres házban élt édesanyjával, nyugdíjként havi 37 ezer forintot kapott. Izsmán Nelly a magyar Wikipédia információi szerint 2014. február 2-án elhunyt.


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek 
* 1967: Su, su, bolondság / Szürke napok (Izsmán Nelly / Németh József)
* 1968: Mesélj a nőkről / Matyó baba (Janka Béla és Bezzegh György / Izsmán Nelly) 
* 1970: Hazafelé / Nem hagynak békében 

VIDEÓK

Su, su, bolondság (csak zene!)


Nem hagynak békében (csak zene!)

4 megjegyzés:

  1. Izsmán Nelly (Izsmán Kornélia) született 1943. január 24-én.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kiegészítést. Szomorúan értesültem a művésznő haláláról. Nyugodjék békében!

      Tony

      Törlés
    2. Na ezzel sincs kitömve magassagos mediank.... Isten nyugosztalja !

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.