disco

disco

2013. február 28., csütörtök

ALANNAH MYLES

Alannah Myles (Kanada, Ontario, Toronto, 1958. december 25.) kanadai énekesnő, dalszerző és színésznő születésének éve bizonytalan. Az angol Wikipédián olvasható életrajza 1959-et ír, a szöveg melletti boxban viszont 1958 szerepel, míg a Discogs weboldal 1955-ről tud. 1989-ben jelent meg debütáló albuma, amelyről a Black Velvet világsikert aratott, és az 1990-es évek elején az egyik leggyakrabban játszott dal volt a rádióállomások műsorán. Noha az énekesnő későbbi felvételei is felbukkantak a slágerlistákon, és az új évezredben különféle rangos díjakat is nyert, nemzetközi viszonylatban mégis „egyslágeres csoda”-ként (one hit wonder) jegyzik. 2008-ban jelent meg eddigi utolsó CD-je, de tervez egy blueslemezt és egy önéletrajzi könyvet is. 


KARRIERTÖRTÉNET 
A kezdetek 
Alannah Myles édesapja, William Douglas Byles (1914–1988) a kanadai televíziózás egyik úttörője volt, aki tizenkilenc éves korában változtatta családnevét Mylesra. Alannah a családi legenda szerint ötéves korában már szívesen és gyakran énekelt: ilyenkor azt képzelte, produkcióját több ezres közönség hallgatja. Édesanyja gitárján autodidakta módon tanult meg játszani, és mivel nehéznek találta, hogy megtanulja mások számait, ezért saját dalokat kezdett írni. A Wikipédia szerint kilencéves korában kezdte a komponálást, ő maga egy interjúban azonban tizenegy éves korára datálja mindezt. Rengeteg előadó hatott rá: Joni Mitchell, Leonard Cohen, a korai Elton John, a Beatles, a Rolling Stones, a Lovin' Spoonful, a Creedence Clearwater Revival, Aretha Franklin, Ann Peebles, a korai Tina Turner, Sam Cooke, a Four Tops, az AC/DC, a T. Rex, Jennifer Warnes, Linda Ronstadt, a The Eagles, a Fleetwood Mac és sokan mások. Tizenkét éves korában egy dalszerző csoport tagjaként részt vett a Kiwanis zenei fesztiválon. Rövidesen önálló fellépési lehetőségekhez jutott Dél-Ontarióban. Találkozott Christopher Ward szerző-énekessel, aki segített abban, hogy Mylesnak saját együttese legyen. A formáció rock- és bluesfeldolgozásokat játszott, de természetesen megpróbált kialakítani egy saját repertoárt is. Alannah az éneklés mellett grafikusnak készült, szülővárosában ilyen irányú tanulmányokat folytatott. Szabadideje javát Buckhornban töltötte, a családi birtokon, ahol sokat lovagolt. Nem csinálta rosszul, hiszen részt vehetett például az Ontario's A-Circuit lóversenyen, sőt Kanada legrangosabb lóversenyén, a Royal Winter Fair rendezvényén is. Végül úgy döntött, hogy a lovaglás és a grafikusi pálya helyett a zenének szenteli magát. Az 1980-as években belekóstolt a filmezés világába is. 1984 és 1989 között három tévésorozat egy-egy epizódjában játszott kis szerepeket: The Kids of Degrassi Street, Adderly, War of the Worlds. Énekesnői pályáján akkor állt be jelentős fordulat, amikor ő és Ward dolgozni kezdett David Tyson szerző-producerrel. 


Fekete bársony 
1989. március 28-án jelent meg a fiatal énekesnő első albuma, az Alannah Myles, kiadó: az Atlantic Records. A tíz felvétel közül kilenc Christopher Ward nevéhez fűződik, társszerzői: David Tyson, Kit Johnson, Shirley Eikhard, Madeline Stone, Chris Waters és maga Myles. A tizedik dal, a Hurry Make Love Nancy Simmonds szerzeménye. Az album aranylemez lett Finnországban és az Egyesült Királyságban, és egymillió példányban kelt el az Egyesült Államokban és Kanadában. Ugyanaz az eladott példányszám az USA-ban egyszeres platinalemezt, Kanadában viszont tízszeres platinalemezt és egy gyémántlemezt jelentett: utóbbi eredményt Myles a kanadai előadók közül elsőként érte el. A nagy sláger, a Black Velvet (Fekete bársony) Ward és Tyson közös szerzeménye. A dalszöveg Elvis Presley élettörténetének sajátos felidézése. Az ötlet onnan származik, hogy Ward egyszer közös buszon utazott Elvis számos rajongójával, akik a Király halálának tízéves évfordulójára mentek a memphisi Gracelandbe, Presley birtokára. A Black Velvet 1989. december 17-én jelent meg kislemezen, és rövidesen világsikert aratott. Vezette a Billboard Hot 100 slágerlistáját, továbbá a svájci, a svéd és a norvég toplistát, második volt Kanadában, Ausztriában, Belgiumban, Németországban, Angliában és Új-Zélandon, harmadik helyezést ért el Ausztráliában és Hollandiában. A siker betetőzéseként Alannah Myles a legjobb rockénekesnőnek járó Grammy-díjat vehette át 1991-ben a Black Velvet előadásáért. Olyan sztárokat körözött le, mint Tina Turner (Steamy Windows), Janet Jackson (Black Cat), Stevie Nicks (Whole Lotta Trouble) és Melissa Etheridge (The Angels). A Black Velvet 1989 és 1990 egyik legtöbbet játszott slágere volt, 2000-ben több mint ötmilliós lejátszási rekordjának elismeréseként ASCAP Millionaire-díjat kapott. Az albumról egyébként még három dal jelent meg kislemezen, de ezek közül csupán a Lover of Mine ért el a Black Velvethez mérhető sikert, kizárólag Kanadában. Az 1990-es kanadai Juno-díj kiosztásán tarolt az Alannah Myles: ez lett az év albuma, Myles az év ígérete, a Black Velvet az év kislemeze (az énekesnő másik dala, a Love Is szintén versenyben volt), Tyson és Ward lettek a legjobb szerzők, Kevin Doyle pedig a legjobb hangmérnök. 


A kilencvenes évek 
1992. december 19-én vehették kezükbe először a rajongók Alannah Myles második albumát, amely a Rockinghorse címet kapta. Ezen is tíz felvétel hallható, javarészt Ward és Tyson szerzeményei, a Song Instead of a Kiss, a The Last Time I Saw William és a Rockinghorse esetében azonban Myles neve is olvasható a szerzők között. Az album nem aratott olyan nagy sikert, mint az Alannah Myles: nemzetközi viszonylatban majdhogynem észrevétlen maradt, Kanadában is „csak” 200 ezer példányban kelt el. A Song Instead of a Kiss vezette a kanadai slágerlistát és az Adult Contemporary-toplistát is. Az énekesnőt a Rockinghorse-ért 1993-ban Grammyre jelölték, 1994-ben pedig esélyes volt a Juno-díjra is. 1995. augusztus 15-én került forgalomba Myles harmadik stúdióalbuma, az A-lan-nah. Ward, Tyson és Myles mellett új szerzők is közreműködtek a lemez elkészítésében, a tizenkét dal közül azonban csak a Family Secret ért el említésre méltó sikert: tizedik lett a kanadai slágerlistán, és nyolcadik az Adult Contemporary-toplistán. 1996-ban a Képtelen képrablás című filmben Alannah énekelte a You Love Who You Love című dalt. 1997-ben akkori menedzsere, Miles Copeland III segítségével sikerült felbontania az Atlantic Recordsszal kötött, eredetileg nyolc albumra szóló szerződését. Copeland rögvest szerződtette őt saját cégéhez, az Ark 21 Recordshoz. Itt készítette Arival című albumát, amelynek címe játék az A Rival (Egy rivális) és az Arrival (Megérkezés) szavakkal. A tizenegy dal közül a Bad 4 You keltette a legnagyobb figyelmet: a felvételen Eric Bazilian gitározik és harmonikázik. Ugyancsak 1997-ben Alannah duettet énekelt az olasz Zuccheróval: a What We Are Waiting For a Lovagok háborúja című filmhez készült. 


Az új évezred 
2005 februárjában Alannah alkalmilag csatlakozott a svéd Kee Marcello's K2 hard rock együtteshez, amely benevezett az Eurovíziós Dalfesztivál svédországi selejtezőjére, a Melodifestivalenre. A harmadik elődöntőben léptek színpadra 2005. február 26-án. A We Got It All című versenyszámukkal nyolc induló közül a hetedik helyen végeztek, vagyis még a svéd selejtező döntőjébe sem kerültek be. Szereplésük – nyilván Myles nemzetközi hírnevének köszönhetően – mégis nagy visszhangot váltott ki a svéd médiában. 2009-ben jelent meg az énekesnő ötödik stúdióalbuma, a Black Velvet, ezúttal egy újabb kiadó, a Linus Entertainment jóvoltából. A CD-t a tengerentúlon a független kanadai True North Records forgalmazta. A címadó felvétel Alannah immár klasszikus slágerének új változata, amelyhez tíz vadonatúj dal társult. Ezek közül a Trouble-hoz forgattak videoklipet is. A 2009-ben megrendezett Nemzetközi Dalszerzői Versenyen a Trouble blues kategóriában vett részt (szerzők: Alannah Myles, Gary Nicholson és Marshall Chapman), és külön elismerésben részesült. Myles indult a 15. Jubileumi Amerikai Dalszerzői Versenyen is, ahol a Nancy Simmondsszal közösen írt Give Me Love című szerzeményével két díjat is nyert. Az énekesnő tervei között szerepel egy olyan blueslemez készítése, amelyen a műfaj klasszikusait énekelné, valamint önéletrajzi kötete, az Alannah Myles – The Black Velvet Story megjelentetése. Egyelőre mindkettőhöz kiadót keres. Nagy slágere, a Black Velvet az egyik dal, amelyet feldolgozásra választottak ki a CBC tévétársaság Cover Me Canada című valóságshow-jához. A műsor célja, hogy feltörekvő művészek értelmezzék újra a kanadai könnyűzene klasszikus előadóinak dalait. A Black Velvet mellé a kínálatba került még Bryan Adams (Run to You), Gordon Lightfoot (Sundown) és Tom Cochrane (Life is a Highway) egy-egy örökzöldje is.


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1989: Love Is / Rock This Joint 
* 1989: Love Is / Rock This Joint / Hurry Make Love 
* 1989: Still Got This Thing / Kick Start My Heart 
* 1989: Lover of Mine / Just One Kiss / Black Velvet 
* 1990: Black Velvet / If You Want To 
* 1990: Black Velvet / If You Want To / Who Loves You 
* 1990: Black Velvet / Hurry Make Love 
* 1990: Lover of Mine / Just One Kiss 
* 1992: Living On a Memory (Edit) / Living On a Memory (LP Version) / Lies And Rumours (LP Version) / Tumbleweed (LP Version) 
* 1992: Song Instead of a Kiss / Rockinghorse / Love Is / Song Instead of a Kiss (Album Version) 
* 1992: Song Instead of a Kiss / Rockinghorse / Love Is / Song Instead of a Kiss (Drumless Version)
* 1992: Song Instead of a Kiss / Rockinghorse 
* 1993: Our World Our Times (Edit) / Our World Our Times (LP Version) / Lies And Rumours (LP Version) 
* 1993: Our World Our Times / Lies And Rumours 
* 1993: Our World, Our Times (Rock Dance Mix) / Our World, Our Times (Album Mix) / Our World, Our Times (Freestyle Mix) 
* 1993: Sonny Say You Will 
* 1994: I Never Loved a Man (The Way I Love You) / Burn Love / Bleeding Heart (Nine Below Zero With Alannah Myles / Nine Below Zero) 
* 1995: Family Secret (Radio Edit) / Mercy (Non-LP Bonus Track) / I Believe (Non-LP Bonus Track)
* 1996: Blow Wind Blow 
* 1996: You Love Who You Love / My Whole Life / Speechless (Alannah Myles / Bif Naked / Colin James) 
* 1997: Bad 4 You / Pearls of Wisdom / Black Velvet (Live) 
* 1997: What Are We Waiting For / Mercy (Alannah Myles and Zucchero / Alannah Myles) 
* 1998: Break the Silence / Black Velvet (promóciós lemez) 
* 2000: Like Flames (Radio Version) / Like Flames (Album Version) 
* 2000: Like Flames / Like Flames (Extended Version) 
* 2008: Comment Ca Va 


Albumok 
* 1989: Alannah Myles 
* 1992: Rockinghorse 
* 1995: A-lan-nah 
* 1997: Arival 
* 2008: Black Velvet 

Válogatások 
* 1998: The Very Best of Alannah Myles 
* 2001: Myles & More – The Very Best of 

VIDEÓK








What We Are Waiting For (Zucchero with Alannah Myles)

We Got It All (Kee Marcello's K2 & Alannah Myles)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.