disco

disco

2012. május 29., kedd

SILICON DREAM

A német Silicon Dream 1987 és 1995 között létezett. Lényegében egyszemélyes együttesről van szó annak ellenére, hogy Klaus Munzert szerző, énekes és producer két állandó táncossal lépett a közönség elé. A táncosoknak (Angelo és Danny) ugyanis a stúdiómunkában semmilyen szerepük nem volt. A Silicon Dream stílusát az italodisco és az elekronikus zene ötvözete jellemzi. A formáció első slágere, a Marcello the Mastroianni megszületése annak köszönhető, hogy Munzert rajongott a világhírű olasz filmszínészért, Mastroianniért. További népszerű Silicon Dream-felvételek: Albert Einstein – Everything Is Relative, Jimmy Dean Loved Marilyn, Ludwig Fun. 1991 után már csak remixek és válogatások jelentek meg a Silicon Dream nevével. Munzert az együttes megszűnése után is aktív maradt, producerként a K2 duóval ért el jelentős sikereket a német nyelvterületen.


TAGOK 
* Klaus Munzert (NSZK, Baden-Württemberg, Offenburg, 1957. július 14.) – szerző, producer, énekes
* Angelo – tánc 
* Danny – tánc 

KARRIERTÖRTÉNET 
A kezdetek 
A Silicon Dreamet 1987-ben alapította Klaus Munzert lényegében egy müncheni lemezstúdió pincéjében. Munzert eredetileg közgazdásznak tanult, valamint különféle, nem igazán ismert együttesekben énekelt, és egy lemezboltban is dolgozott. Mint szerző, az akkoriban még újnak számító sampler technikával kísérletezett, amely lehetővé tette, hogy méregdrága stúdiótechnika igénybevétele nélkül rögzítse szerzeményeit. Elsőként az EMU–3-mal dolgozott, később a Logic technikát használta. Zenei világára leginkább a Kraftwerk, a Depeche Mode, a Frankie Goes to Hollywood, a 16 Bit és az OFF hatott. Munzert célja az volt, hogy kombinálja az elektronikus zenét az italodiscóval, mivel akkoriban mindkét irányzat sikeresnek számított. A Silicon Dream névvel a technológia (silicon = szilícium) és a fantázia (dream = álom) kapcsolatát kívánta szimbolizálni. A legtöbb szerző általában a melódiához ír szöveget, vagy a szöveghez komponál dallamot, Munzert esetében azonban – saját bevallása szerint – a kettő gyakran egyszerre, egymással kölcsönhatásban született meg. 

Az együttes imázsának ötlete onnan eredt, hogy Munzert egyrészt nagyon szeretett jelmezekbe bújni, másrészt nagy rajongója volt a kiváló olasz színművésznek, Marcello Mastroianninak (1924–1996). Éppen ezért a Silicon Dream első slágere is Marcellóról szólt. Illetve egész pontosan ő volt a főmotívum, de a dalban szó esett még Julius Caesarról, Miki egérről, Felliniről, Anita Ekbergről (Marcello partnernője a Fellini által rendezett Az édes életben), Belmondóról, Brigitte Bardot-ról, Kinskiről (Klausról és Nastassjáról egyaránt), Carusóról, Celentanóról és Michelangelóról is. Ami magát a zenét illeti, letagadhatatlan az OFF aktuális slágere, az Electrica Salsa (Baba Baba) hatása. A Marcello the Mastroianni 1987 nyarán a nyugatnémet slágerlista 15. helyéig jutott. Számos, hasonló zenét játszó formációval ellentétben a Silicon Dream nem csupán egy stúdióprojekt volt, hanem „élőben” is a közönség elé lépett: turnézott Németországban, Franciaországban és Belgiumban. A zene playbackről ment, az ének viszont Munzert szerint mindig élőben szólt. A színpadi hatás érdekében Klausszal két táncos lépett fel, akiknek a lemezfelvételeken értelemszerűen semmiféle szerepük nem volt, a borítóképeken sem láthatóak. 


Einstein, Marilyn és James Dean 
Még 1987-ben megjelent a Silicon Dream második kislemeze, az Albert Einstein – Everything Is Relative, amely a német slágerlistán már csak a 40. helyig jutott, a diszkókban viszont szintén népszerűnek bizonyult. 1988 tavaszán került forgalomba az újabb kislemez, a Jimmy Dean Loved Marilyn, amelynek címe egyáltalán nem fedte a valóságot. A 24 éves korában (1955-ben) karambolban elhunyt filmsztár, James Dean ugyanis nem volt szerelmes Marilyn Monroe-ba, aki a hivatalos változat szerint 36 éves korában (1962-ben) öngyilkosságot követett el. Dean nagy szerelme Pier Angeli olasz színésznő volt, ámbár bennfentesek tudni vélik, hogy homoszexuális kapcsolatai is akadtak. Mellesleg Dean és Monroe a hollywoodi mindentudók szerint soha nem találkoztak személyesen. (Érdemes megemlíteni, hogy Marilyn a valóságban Einsteint sem ismerte, mindazonáltal elképzelt találkozásukról Terry Johnson egy drámát írt Insignificance címmel, amelyből Nicolas Roeg 1985-ben A színésznő és a relativitás című filmjét forgatta. Mások tudni vélik, hogy a színésznő és a tudós nemcsak találkoztak, de titkos szerelmi viszony is kialakult közöttük.) No de egyébként sem érdemes különösebben komolyan venni egy olyan dal címét, melynek szövegében ilyesmik hangzanak el: „Rambo in studio one kills an alligator / Arnold Schwarzenegger's son beats the terminator. […] Hitchcock's birds give shocks / Beverly Hills alone / Alien eats Gremlin frogs / E. T. phones at home.” A Jimmy Dean Loved Marilyn egyébiránt 29. helyezést ért el a német toplistán. 


Időgép 
A rajongók még 1988-ban megvásárolhatták a Silicon Dream albumát, a Time Machine-t (Időgép). Ezen tíz felvétel hallható, köztük természetesen a kislemezen már megjelent három dal. Negyedikként az Andromeda került külön kislemezre, de érdemes megemlékezni a címadó Time Machine mellett a Corleone Speaking és a Holiday in St. Tropez – Eating Pizza in Ibiza című szerzeményekről is. Az Andromedát felvezető bő egyperces Space Intro szövege így hangzik: „In 1492 Columbus discover America – and he found the Indians / A couple of hundred years later in a human beings' history / The earth people discovered a brand new world – the space / Where are the space Indians?” (Az angolul nem tudók kedvéért: „1492-ben Kolumbusz felfedezte Amerikát – és megtalálta az indiánokat. / Néhány száz évvel később az emberiség történetében / a földi emberek felfedeztek egy vadonatúj világot – az űrt. / Hol vannak az űr indiánjai?”) A Time Machine megítélésem szerint populárisabb zenét tartalmaz, mint az OFF bemutatkozó albuma, ettől függetlenül nem mondható, hogy nagyobb sikert aratott volna annál. Az első kiadás után tíz évvel egy nem hivatalos orosz CD-n jelent meg újra a Silicon Dream lemeze: a tíz eredeti felvétel mellett három bónuszszám is helyet kapott rajta, természetesen az első három sláger különféle mixei. 2009-ben Németországban digipackos kivitelben került forgalomba a Time Machine. Az új kiadványon a számok sorrendje eltér az eredeti albumétól. A Marcello the Mastroianni az eredeti, 4:29 időtartamú, úgynevezett The Fellini-Age verziója helyett a 6:45-ös La Dolce Vita Mix és a 7:48-as Monster Mix formájában hallgatható meg. Bónuszfelvételek: az Albert Einstein – Everything Is Relative úgynevezett Russian Mixe, továbbá a Ludwig Fun és az I’m Your Doctor


Ludwig Fun 
Az 1988-as esztendőbe belefért még egy Silicon Dream-kislemez, a Ludwig Fun. A cím egy szójáték minden idők egyik legnagyobb zeneszerzője, Ludwig van Beethoeven (1770–1827) nevével és az angol „Fun” (móka) szóval. Ez a felvétel semmivel sem rosszabb, mint a korábbiak, a német slágerlistán azonban megállt a 60. helyen. 1989-ben jelent meg a Wunderbar című kislemez, amely Mia Dori közreműködésével készült. Meg ne kérdezze valaki, hogy ki ez a Mia Dori, mert fogalmam sincs, semmit nem találtam róla az interneten. Meg kell emlékezni még az I'm Your Doctor című kislemezről is, noha nem aratott különösebben nagy sikert. 1990-ben Ludwig Fun címmel jelent meg egy újabb Silicon Dream-album, amely nem sorolható teljes joggal a formáció életművébe, hiszen két olyan felvétel is hallható rajta – a Rendezvous and a Flirt With You és a King Kong Dancing –, amelyeket Munzert még 1987-ben és 1988-ban jelentetett meg Departure néven. (Mellesleg Munzert a Silicon Dream és a Departure mellett még vagy másfél tucat művésznéven is dolgozott, és jelentetett meg felvételeket: The Alpentribe, The Bad Boys, Costa Del Soul, Dance for Peace, Dino Razzone, Dominator, Fog, Jazzie K, Manzerata, Marcello, Mega, A. Parson’s Trance Project, Stoned Cowboys, Su Treznum, Wildmax, The Ya Ya’s.) 1991-ben került forgalomba az utolsó Silicon Dream-kislemez, a Wanna Make Love, amelyet négy évvel később már csak a Marcello the Mastroianni különféle mixei követtek.

Az italodisco népszerűsége az 1990-es évek elejére jelentősen visszaesett, és ez volt az elsődleges oka annak, hogy a formáció végül megszűnt. Meg lehetett volna ugyan próbálkozni azzal, hogy a Silicon Dream stílusa a korábbiaknál jobban közelítsen az elektronikus zenéhez, hiszen annak népszerűsége megmaradt, valamiért azonban Munzert nem élt ezzel a lehetőséggel. Mindazonáltal nem tűnt el a könnyűzenei életből: mint fentebb szó volt róla, különféle művészneveken tovább ténykedett. Mint producer, a bajor K2 duóval aratta legnagyobb sikerét 1994-ben: a Der Berg ruft (Hív a hegy) című dalt teljes egészében Munzert írta (az on-line fellelhető lemezborítókon azonban valamiért nincs feltüntetve a szerző neve), és ő keresett hozzá előadókat is. Kiválasztottjai: Nina Poethen énekesnő és Martin Pelz rapper. 2010-ben egy nem hivatalos dupla CD jelent meg Munzert zenei életművéből: ezen a különféle művészneveken kiadott, ritkaságszámba menő felvételei hallhatók. Noha a kiadvány címe: The Voice of Silicon Dream, magától a Silicon Dreamtől egyetlen felvétel sem került a CD-re. A tracklistán viszont szerepel két olyan remix, melyeket Munzert a Saragossa Band mifelénk kevésbé ismert felvételeiből készített.


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1987: Marcello the Mastroianni (Metropolitan Mix) / Marcello the Mastroianni (La Dolce Vita Mix) 
* 1987: Marcello the Mastroianni (Metropolitan Mix) / Marcello the Mastroianni (Instrumental)
* 1987: Marcello the Mastroianni (Metropolitan Mix) / Marcello the Mastroianni (La Dolce Vita Mix) / Marcello the Mastroianni (7" Version) 
* 1987: Marcello the Mastroianni (Monster Mix) / Marcello the Mastroianni (Metropolitan Mix) 
* 1987: Marcello the Mastroianni (Monster Mix) / Marcello the Mastroianni (Caligula Mix) 
* 1987: Marcello the Mastroianni (Estendere Mix) / Marcello the Mastroianni (Monster Mix) 
* 1987: Marcello the Mastroianni (Estendere Mix) / Marcello the Mastroianni (Fellini Edit) / Marcello the Mastroianni (Morrocan Dub Mix) / Marcello the Mastroianni (Italian Stallion Mix) 
* 1987: Albert Einstein – Everything Is Relative (Mars Mix) / Albert Einstein – Everything Is Relative (Venus Mix) 
* 1987: Albert Einstein – Everything Is Relative (Russian Mix) / Albert Einstein – Everything Is Relative (Russian Mix Instrumental) 
* 1988: Jimmy Dean Loved Marilyn (Film Ab) (CinemaScope Mix) / Jimmy Dean Loved Marilyn (Film Ab) (East of Eden Mix) 
* 1988: Jimmy Dean Loved Marilyn – Film Ab (Hollywood Mix) / Jimmy Dean Loved Marilyn – Film Ab (Some Like It Hot Mix) 
* 1988: Andromeda (Space-Shuttle Mix) / Silicon Dancer Mega Mix (The First Cut Is the Deepest) 
* 1988: Andromeda (Space-Shuttle Mix) / Silicon Dancer Mega Mix (The First Cut Is the Deepest) / Space Intro 
* 1988: Andromeda (Vocal) / Andromeda (Instrumental) 
* 1989: Ludwig Fun (Classic Acid Mix) / Ludwig Fun (Beathovens Alptraum Mix) / Beathovens Voice Samples 
* 1989: Ludwig Fun (Rabbit Mix) / Ludwig Fun (The Unvollendete) 
* 1989: Ludwig Fun (Radioversion – Classic Acid) / Ludwig Fun (Videoversion) 
* 1989: Ludwig Fun (Classic Acid Mix) / Ludwig Fun (Beathoven Alptraum Mix) / Ludwig Fun (7'' Version Classic Acid) / Beathovens Voice Samples 
* 1989: Wunderbar (Where Is the Bar Mix) / Wunderbar (Steak House Mix) / Wunderbar (Samples) (Silicon Dream featuring Mia Dori) 
* 1989: Wunderbar (Where Is the Bar Mix) / Wunderbar (Steak House Mix) / Wunderbar (Samples) / (Radio Mix) (Silicon Dream featuring Mia Dori) 
* 1989: Wunderbar (Romeo & Julia Mix) / Wunderbar (Autostrada Mix) (Silicon Dream featuring Mia Dori) 
* 1989: Wunderbar (Radio Mix) / Wunderbar (Instrumental) (Silicon Dream featuring Mia Dori) 
* 1990: I'm Your Doctor (Psycho Psycho Version) / I'm Your Doctor (Kommunismus Interruptus Perversion) 
* 1990: I'm Your Doctor (Psycho Psycho Version) / I'm Your Doctor (Kommunismus Interruptus Perversion) / I'm Your Doctor (U.S. Radioversion)
* 1990: I'm Your Doctor (U.S. Radioversion) / I'm Your Doctor (Psycho Psycho Danceperversion Edit) 
* 1990: I'm Your Doctor (Rap Version) / I'm Your Doctor (African Queen Version) 
* 1991: Wanna Make Love to You Baby (Houseversion) / Wanna Make Love to You Baby (Vorsprungdurchtechnikversion) 
* 1991: Wanna Make Love (Radiocut) / Wanna Make Love (Syntaxerklärung) 
* 1991: Wanna Make Love (Radiocut) / Wanna Make Love (Houseversion) / Wanna Make Love (Vorsprungdurchtechnikversion) / Wanna Make Love (Instrumentalhouse) 
* 1995: Marcello the Mastroianni 95 (La Strada Club Mix) / Marcello the Mastroianni 95 (Hammond Mix) / Marcello the Mastroianni 95 (Bongo Mix) 
* 1995: Marcello the Mastroianni 95 (Radio Mix) / Marcello the Mastroianni 95 (La Strada Club Mix) / Marcello the Mastroianni 95 (Hammond Mix) / Marcello the Mastroianni 95 (Bongo Mix) 

Albumok 
* 1988: Time Machine 
* 1990: Ludwig Fun 
* 1998: Time Machine (nem hivatalos orosz CD) 
* 2009: Time Machine (német digipack) 

Válogatások 
* 1995: Greatest Hits ’87–’95 
* 2007: Greatest Hits 

SILICON DREAM-VIDEÓK


Marcello the Mastroianni (másik klip)





Time Machine (csak zene!)

Corleone Speaking (csak zene!)


Ludwig Fun (másik klip)

Wunderbar (Silicon Dream featuring Mia Dori)


DEPARTURE-VIDEÓK


King Kong Dancing (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.