disco

disco

2012. május 26., szombat

OFF

A német OFF együttesnek Sven Väth volt az arca és a hangja, a két másik kulcsfigura, Michael Münzing és Luca Anzilotti a háttérben maradt. A név az Organisation for Fun (Szervezet szórakozás céljára) rövidítése, mellesleg az OFF 1988-ban megjelent debütáló albumának is ez volt a címe. Väth, Münzing és Anzilotti 1986 és 1989 között 16 Bit néven is adott ki lemezeket. (Lásd a róla szóló korábbi blogbejegyzést.) Az OFF ismertebb felvételei:  Electrica Salsa (Baba Baba), Step by Step,  Harry... Aber Jetzt, Time Operator, Hip Hop Reggae, Everybody Shake, La Casa Latina. Münzing és Anzilotti 1989-ben egy új együttest kezdett menedzselni, a Snap!-et. Mindez a 16 Bit végét jelentette, az OFF azonban még egy évig létezett mint duó, Sven Väth mellé Matthias Hoffmann csatlakozott. (Münzing és Anzilotti 1989-től már csak executive producerként jegyezték az OFF lemezeit.)


TAGOK 
* Sven Väth (Németország, Hessen, Obertshausen, 1964. október 26.) – 1985–1990 
* Michael Münzing – 1985–1989 
* Luca Anzilotti (1963. február 9.) – 1985–1989 
* Matthias Hoffmann [Matthias Matthew Hoffmann] – 1989–1990 

KARRIERTÖRTÉNET 
A kezdetek 
Ahogyan azt a 16 Bitről szóló blogbejegyzésben írtam, tulajdonképpen minden a legendás frankfurti Dorian Gray diszkóban kezdődött. Itt dolgozott lemezlovasként Michael Münzing, Luca Anzilotti és Sven Väth. Sikereikben valószínűleg fontos szerepet játszott az, hogy húszas éveik elején jártak, vagyis jól ismerték a hasonló korúakból álló törzsközönség zenei ízlését. Természetesen nem elégedtek meg csupán azzal, hogy mások lemezeit játsszák, hanem mixeket, majd saját felvételeket is készítettek. Első közös zenei projektjük, az OFF 1985-ben debütált. A produkció arcát és hangját Sven Väth jelentette, Münzing és Anzilotti a háttérben maradt. Az első kislemez, a Bad News még nem keltett igazán nagy érdeklődést, ám a következő évben megjelent Electrica Salsa (Baba Baba) már az egész kontinensen kiemelkedő sikert ért el. Franciaországban és az NSZK-ban a toplista harmadik helyéig jutott, Ausztriában második lett, Olaszországban viszont vezette a slágerlistát. A következő évben egy remix jelent meg a slágerből, illetve jöttek az újabb OFF-felvételek, a Step by Step és a Harry... Aber Jetzt. Ezek már nem arattak akkora sikert, mint az Electrica Salsa (Baba Baba), de azért nem szerepeltek túl rosszul a slágerlistákon. Az OFF-fal párhuzamosan Münzing és Anzilotti elindította a 16 Bit nevű projektet is, amelyben Väth csak vendégelőadóként működött közre. Az ő hangja hallható a Changing Minds és a Too Fast to Live című felvételeken. 


Organisation for Fun 
1988-ban jelent meg az OFF nagyon várt debütáló albuma, az Organisation for Fun. Vendégzenészek: Curt Cress (dobok), Johan Daansen (gitár), Volker Barber (billentyűs hangszerek). A dalokat Väth, Münzing és Anzilotti írták. A német kiadás 11 felvételt tartalmaz. Ezek között természetesen megtalálhatóak a kislemezen addig megjelent szerzemények is. A tíz számos francia verzióról lemaradt a nem egész félperces Honigbrotpause és a bő ötperces Vorstellungskraft, az Electrica Salsa (Baba Baba) PWL Mix-verziója helyett az eredeti verzió hallható, viszont a Be My Dream eredeti változata helyett egy remix került a tracklistára. Az album német kiadását követően kislemezen kiadott Everybody Shake felkerült a francia albumverzióra. Az Organisation for Fun anyagából érdemes megemlíteni a Time Operatort is, amely különféle változatokban szintén megjelent kislemezen. A már említett Everybody Shake volt egyébként Väth, Münzing és Anzilotti utolsó, valóban közös produkciója. A két producer Snap! néven egy új együttest kezdett menedzselni, és a további OFF-felvételeken már csak executive producerként működtek közre. 


Ask Yourself 
Sven továbbra is az OFF frontembere maradt, az új lemezeken azonban Münzing és Anzilotti helyett Matthias Hoffmann neve olvasható producerként. Nemcsak személycseréről beszélhetünk, hanem a hangzás megváltozásáról is. A La Casa Latina például kísérlet volt arra, hogy a nemzetközi viszonylatban népszerű acid house-t meghonosítsák Németországban is, ám a felvétel nem aratott jelentős sikert. (A német Wikipédia úgy tudja, Sven és korábbi társainak utolsó közös produkciója nem az Everybody Shake, hanem a La Casa Latina volt, és Hoffmann csak ezután került képbe. A lemezborítók azonban cáfolják ezt az állítást: Hoffmann neve már a La Casa Latina borítóján olvasható mint producer, Münzing és Anzilotti neve pedig az ezt követő kislemezeken és a második albumon is szerepel, de csak mint executive producerek.) A Hip Hop Reggae és a Move Your Body című kislemezek éppúgy nem rendezték át a slágerlistákat, ahogyan az Ask Yourself című album sem. Ez utóbbin 11 felvétel kapott helyet, a kislemezeken kiadott három dal két-kétféle verzióban hallgatható meg. 1990 közepén az OFF befejezte a működését, Sven Väth és Matthias Hoffmann munkakapcsolata azonban ekkor még nem szakadt meg. Steffen Britzke társaságában Mosaic néven adtak ki néhány kislemezt, majd 1992-ben megalapították az Eye Q lemezcéget. (Harmadik társalapító: Heinz Roth.) Az Eye Q volt a világon az első olyan lemezcég, amely kifejezetten a trance zenére specializálódott. 1992 óta jelennek meg Sven Väth szólólemezei, melyek igen népszerűek a rajongók körében. A zenész járt már Magyarországon, sőt 2012 júliusában is jön a Heineken Balaton Sound rendezvényére. Mint arról szó volt, Münzing és Anzilotti az OFF után a Snap! karrierjén munkálkodott. Erről idővel valószínűleg lesz külön blogbejegyzés is, ugyanezt azonban Sven Väth esetében már nem ígérem biztosra. Az OFF-ot – akárcsak a 16 Bitet – ma már a német elektronikus zene egyik úttörőjeként, korának divatját meghatározó, sőt azt olykor meg is előző előadóként tartják számon.


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1985: Bad News (Trend Mix) / Bad News (Alternative Mix) 
* 1985: Bad News / Bad News (Instrumental) 
* 1986: Electrica Salsa (Baba Baba) / Electrica Salsa (Dub Version) 
* 1987: Electrica Salsa (Baba Baba) (Remix) / Electrica Salsa (Baba Baba) (Vocal Version)
* 1987: Electrica Salsa (Baba Baba) / Electrica Salsa (Salsa Inferno) / Electrica Salsa (7" Version) 
* 1987: Electrica Salsa (Salsa Inferno) / Electrica Salsa (Instrumental Inferno) 
* 1987: Harry... Aber Jetzt (Vocal) / Harry... Aber Jetzt (Late Night Mix) 
* 1987: Harry... Aber Jetzt (Vocal Version) / Harry... Aber Jetzt (Instrumental Version) 
* 1987: Step by Step (Vocal Mix) / Step by Step (Dub Mix) 
* 1987: Step by Step (Remix) / Step by Step (Cor Mix) 
* 1987: Step by Step (Vocal Mix) / Electrica Salsa (Remix Vocal Inferno) 
* 1988: Electrica Salsa (The PWL Mix) / Electrica Salsa (Baba Baba) (Dub Version) 
* 1988: Electrica Salsa (The Mad House Mix) / Electrica Salsa (Baba Baba) 
* 1988: Electrica Salsa (Airplay Version) / Electrica Salsa (Disco Version) 
* 1988: Bad News (Long Version) / Bad News (Alternative Mix) / Bad News (Single Version) 
* 1988: Time Operator (Real Time Mix) / Electrica Salsa (PWL-Remix) 
* 1988: Time Operator / Pure and Raw 
* 1988: Time Operator (Real Time Mix) / Time Operator (Target Mix) / Electrica Salsa (PWL Remix) 
* 1988: Everybody Shake (12" Mix) / Everybody Shake (Radical Beats) / Be My Dream (Remix) 
* 1988: Everybody Shake (New Beat Mix) / Everybody Shake (Phantom Mix) 
* 1988: Everybody Shake (Long Version) / Be My Dream (Remix) 
* 1988: Everybody Shake / Everybody Shake (Radical Beats) 
* 1989: Hip Hop Reggae (Omen Mix) / Hip Hop Reggae (Sax Mix) 
* 1989: Hip Hop Reggae (Omen Mix) / Hip Hop Reggae (Hoffman Mix) 
* 1989: Hip Hop Reggae (Omen Mix) / Hip Hop Reggae (Sax Mix) / Hip Hop Reggae (Single Mix) 
* 1989: La Casa Latina (Grande Fiesta Mix) / New Style (Not Yet Mixed Mix) 
* 1989: La Casa Latina (Radio Edit) / New Style (Not Yet Mixed Mix) 
* 1989: La Casa Latina (Grande Fiesta Mix) / New Style (Not Yet Mixed Mix) / La Casa Latina (Caipirinha Mix) 
* 1989: Electrica Salsa (Baba Baba) / Step by Step (Vocal Mix) / Time Operator (Real Time Mix) 
* 1990: La Casa Latina (Offensiva Mix) / La Casa Latina (Casablanca Mix) / La Casa Latina (Aire Del Campo Mix) / La Casa Latina (Grande Fiesta Mix) (Original Version) 
* 1990: Move Your Body (Power Mix) / Move Your Body (Original Version) / Das Licht 
* 1993: Electrica Salsa (Baba Baba) (Martini Club Remix) / Electrica Salsa (Baba Baba) (Martini Cut Remix) / Electrica Salsa (Baba Baba) (Instrumental Remix) / Electrica Salsa (Baba Baba) (Original Version)
* 2001: Electrica Salsa (Baba Baba) / Electrica Salsa (Baba Baba) (Dub Version) / Step by Step (Vocal Mix) 

Albumok 
* 1988: Organisation for Fun 
* 1989: Ask Yourself 

VIDEÓK




Step by Step (másik klip)



Time Operator (Real Time Mix) (csak zene!)

Everybody Shake (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.