disco

disco

2012. május 12., szombat

EDDY HUNTINGTON

Eddy Huntington (Egyesült Királyság, Peterlee, 1965. október 29.) angol modell és énekes az italodisco egyik sztárja volt az 1980-as évek második felében. Hivatalos neve: Edward Huntington. 1986-ban vált népszerű a U. S. S. R. című slágerével, amelynek sikerét azonban nem tudta megismételni. 1989-ben jelent meg egyetlen albuma, a Bang Bang Baby. Az italodiscóval együtt Eddy Huntington is kiment a divatból, és 1990-től másfél évtizedre gyakorlatilag eltűnt a nagyközönség szeme elől. 2005-ben hallatott magáról ismét mint énekes: 2005-ben Moszkvában és Szentpéterváron lépett fel egy nagyszabású retrógálán. A volt Szovjetunió területén az új évezredben is népszerű előadónak számít.


KARRIERTÖRTÉNET 
A kezdetek
Eddy Huntington édesapja, Eddie szénbányász volt, édesanyja, Ena pedig háziasszony. Három nővére van: Anne, Enid és Sheila. Eddy a helyi általános iskolába járt, majd egy nyelviskolában folytatta tanulmányait. Hegedülni és oboázni is tanult, de a klasszikus zene nem igazán érdekelte. Sokkal jobban kedvelte Cliff Richard dalait, illetve az olyan új sztárokat, mint a Eurhythmics és Phil Collins. Tizennyolc éves korában elköltözött otthonról. A londoni Pineapple Dance Studiosban modellként kapott munkát. A világháló infóiból nem derülnek ki a pontos körülmények, mindazonáltal az olasz Baby Records illetékesei valahogyan felfigyeltek a srácra, és felkérték arra, hogy énekelje lemezre Roberto Turatti, Michele Chieregato és Tom Hooker U. S. S. R. című szerzeményét. A meghallgatás telefonon keresztül, illetve videó segítségével zajlott. Eddy átment a rostán, és rövidesen elutazott Milánóba a lemezfelvételre. Oly gyorsan zajlottak az események, hogy szerződéskötésre is csak a munka befejezése után került sor. Eddy hamar összebarátkozott a szerzőkkel, különösen Turattival, akinek munkásságát évek múlva is igyekezett figyelemmel kísérni. Turatti és Chieregato látták el a U. S. S. R. produceri teendőit. A team eleinte a Baby Records milánói stúdiójában dolgozott, de a főhadiszállás idővel Turatti saját stúdiójába, a Hole-ba került át. A U. S. S. R. oly gyorsan került fel az olasz slágerlistára, hogy az angol énekes még a lemez megjelenéséről sem értesült, amikor a dal már slágerré vált Itáliában. Még azok is ismerték, akik amúgy nem igazán foglalkoztak az italodiscóval. Az ismertség persze érthető, hiszen a Baby Records tekintélyes összeget fordított a reklámra: nemcsak videoklipet készíttettek a U. S. S. R.-hoz, hanem számos fellépést is szerveztek az új sztárnak az olasz, a portugál, a francia, a spanyol és a német tévében, a turnékról nem is szólva.


A siker hullámain 
Még javában zajlott a U. S. S. R. reklámkampánya, amikor megjelent a következő kislemez, az Up & Down. Erre bizony már kevesebb figyelem jutott, és nem is lett belőle akkora sláger, mint az elődjéből. Ugyanez elmondható az énekes összes későbbi kislemezéről is, melyeket gyakran játszottak a diszkókban és a különféle könnyűzenei rádióműsorokban. Mindez ugyan a köztudatban tartotta Huntington nevét, de csupán a siker konzerválásához volt elegendő, a megújításához már nem. Tulajdonképpen csak a Meet My Friend távol-keleti (japán) sikerének köszönhető, hogy egy album is készült Eddyvel, a Bang Bang Baby. A tíz felvétel többségét a közönség már jól ismerhette kislemezekről: a U. S. S. R., az Up & Down és a Meet My Friend mellett meg kell említeni a Physical Attraction, a May Day, a Take a Look in My Heart és a Hey Senorita című szerzeményeket is. A May Day különösen népszerűvé vált a műfaj rajongói körében. A God is Love eredeti címe Inshallah lett volna, de az alkotói team inkább úgy döntött, hogy a sokkal tágabb értelmezési lehetőséget jelentő másik címet választja. Eddy azokban az években valósággal fürdött a népszerűségben, és élvezte a műfaj olyan sztárjainak barátságát, mint például Den Harrow, Tracy Spencer, Baltimora, Spagna, Tom Hooker, Sandy Marton, a Righeira és mások. A Meet My Friend még Angliában is megjelent, ahol az italodisco (és általában a disco) soha nem volt annyira népszerű, mint Európa többi részén, sőt az amerikai közönség is megismerhette a felvételt. Huntington három dalt kedvel a legjobban saját repertoárjából: az egyik természetesen a U. S. S. R., hiszen ez hozta meg a sikert. A másik a Hey Senorita, mivel ezt mindig szívesen énekli élőben is, a harmadik pedig a May Day, mert az készült el a legkeményebb stúdiómunka árán. Az énekes mindmáig nagyon hálás a német Bravo magazinnak, hogy folyamatosan tudósította olvasóit karrierjének aktualitásairól, és népszerűsítette az italodisco műfaját. 


Vissza a Szovjetunióba 
Eddy egyáltalán nem esett kétségbe, amikor elmúlt az italodisco divatja, hanem szépen pályát módosított. Nem a könnyűzenében talált új területet magának, hanem általános iskolai tanárrá képezte át magát. Ebben szerepet játszott első felesége, Paris is. Közös gyermekük, James 1991. május 3-án született. A házasságot viszont a gyerek se tartotta össze túl sokáig. Eddy nyilvánosan soha semmi rosszat nem mondott volt nejéről, sőt úgy nyilatkozott, hogy James személyében a legszebb ajándékot kapta Paristől. Huntington tanár úr egy hartlepooli iskolában tanított, délután pedig dráma- és énekórákat adott. Második feleségével, Loisszal 2001-ben házasodott össze. Két évig Thaiföldön tanítottak. Közös gyermekük, William Coyle születése (2008. január 12.) után visszatértek Angliába. Eddy viccesen jegyezte meg, hogy vele ellentétben felesége nem rajongója Cliff Richardnak, inkább Tom Jones és az ABBA zenéjét szereti, de ez persze semmiféle problémát nem jelent közöttük. A zene a kilencvenes évektől kezdve egyébként több mint egy évtizedig csupán hobbinak számított Huntington életében, 2005-ben azonban újra a nagyközönség elé lépett mint énekes. Moszkvában és Szentpéterváron ugyanis egy nagyszabású retrógálát rendeztek, ahová Eddyt is meghívták a korszak olyan sztárjaival együtt, mint például Bonnie Tyler, az Alphaville, Sabrina, Mike Mareen és a Savage. Mindkét koncertet óriási érdeklődés kísérte, közvetítette a televízió is, és egy DVD is készült a programról. 2009-ben egy új kislemez jelent meg Eddytől, aki kilátásba helyezte, hogy norvég barátai közreműködésével további felvételeket is készít, ám ezekről azóta nincs frissebb hír. Ennek oka lehet az is, hogy állítása szerint nagyon szereti a tanítást, és nem szeretné feladni a popzenébe való visszatérés miatt sem. Időnként lemezlovasként is ténykedik kisebb brit klubokban. Egyedül a modell szakma iránt nem érdeklődik már, szerinte túl öreg ahhoz, hogy modellként is visszatérjen a showbusinessbe.


Eddy, a My Space és az italodisco
A My Space oldalán található Eddy Huntington-életrajz – amely egyes szám első személyben íródott – bizonyos pontokon eltér az internet egyéb helyein található adatoktól, sőt még az Eddy által vezetett blog infóival sem mindenben harmonizál. A blogban például az énekes azt írja, hogy Angliában született, a My Space-en viszont azt, hogy Ausztráliában, ahol egy tehetségkutató versenyen állítólag legyőzte az akkor még szintén ismeretlen Kylie Minogue-t. Sőt állítása szerint Kylie legyőzése inspirálta egyetlen albumának címét is: Bang Bang Baby. Blogjának józan és rokonszenves stílusával ellentétben Eddy a My Space-en kissé nagyképűnek tűnik: például nemzetközi szexszimbólumként is definiálja magát (ezt az állítást jómagam túlzásnak vélem), a U. S. S. R.-t pedig az italodisco egyik leghatásosabb slágerének nevezi (ebben viszont tulajdonképpen igaza van). Néhány italós (nem, nem „italos”: az egészen más téma) kollégájával ellentétben szívesen gondol vissza a sztárlét időszakára: nincsenek keserű emlékei, sőt úgy gondolja, szebbnek látja a múltat, mint amilyen volt. Ennek ellenére tisztában van azzal, hogy az 1980-as éveknek már régen vége, és ő sem fiatalodik az évek múlásával, szóval megpróbál a nosztalgikus ábrándozás helyett a realitások talaján maradni, ezért nem zárkózik el az aktuális zenei divatoktól sem. Véleménye szerint az olyan klasszikus italoslágerek, mint például Den Harrow-tól a Mad Desire és a Future Brain, Ken Laszlótól a Tonight, Spagnától az Easy Lady, Sabrinától a Boys, J. D. Jabertől a Don’t Wake Me Up vagy Tom Hookertől a Swiss Boy, kiállták az idő próbáját. Mondani sem kéne, hogy hálás minden italorajongónak, aki megvette a lemezeit, és kedveli a dalait.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik 
* 1986: U. S. S. R. / You (Excess) Are
* 1987: Up & Down / Up & Down (Instrumental)
* 1987: Up & Down (Extended Vocal) / Up & Down (Extended Instrumental) / Up & Down (Vocal Edit) * 1987: Meet My Friend / Instrumental Friend
* 1987: Meet My Friend (Extended Vocal) / Meet My Friend (Extended Instrumental) / Meet My Friend (Vocal Edit) 
* 1988: Meet My Friend / Meet My Friend (Extended Version)
* 1988: Physical Attraction / Take a Look in My Heart / Take a Look In My Heart (Ovasi-Acapella-Mix) 
* 1988: May Day / May Day (Remix)
* 1988: May Day (Extended Mix) / May Day (Another Extended Version) / May Day (Edit) 
* 1988: Bang Bang Baby / Up & Down 
* 1989: Physical Attraction (Extended) / Take a Look in My Heart (Extended) / Take a Look in My Heart (Acapella) / Physical Attraction (Edit) 
* 1989: Physical Attraction (Edit) / Take a Look in My Heart (Edit) 
* 1989: U. S. S. R. / Up & Down / Meet My Friend 
* 1989: Shock in My Heart (Mix-A) / Shock in My Heart (Mix-B) / Shock in My Heart (45 Tour-A) / Shock in My Heart (45 Tour-B)
* 1990: Hey Senorita (Caribbean Version) / Hey Senorita (Spanish Version) / Hey Senorita (Instrumental)
* 2003: USSR (Terence Radio Mix) / USSR (Terence Club Mix) / USSR (Di Fumetti Maxi Mix) / USSR (KK Projekt Remix) (Beatbone feat. Eddy Huntington)
* 2009: Love for Russia (Ruble Version) / Love for Russia (Instrumental Version) / Love for Russia (Kopeck Version) / Love Again 

Album 
* 1989: Bang Bang Baby

VIDEÓK


U. S. S. R. (promóciós klip)

Italo-Boot-Mix Vol. 7 (Közreműködik: Joe Yellow, J. D. Jaber, Cliff Turner)


Up & Down (másik klip)

Meet My Friend (csak zene!)



Hey Senorita (csak zene!)

Love for Russia (klipmix)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.