disco

disco

2012. március 24., szombat

HOT CHOCOLATE

A brit Hot Chocolate együttes 1969-ben alakult. Előbb az Apple lemezcéghez, majd a RAK kiadóhoz szerződött. Mintegy másfél évtizeden át folyamatosan szállította a soul, a pop, a rock és a funky elemeiből építkező, igényesen hangszerelt slágereket, melyeket a jamaicai Errol Brown jellegzetes énekhangja tett egyedivé. A Brother Louie, az Emma, a You Sexy Thing, a Heaven Is in the Back Seat of My Cadillac, a So You Win Again és az Every 1's a Winner című felvételei az 1970-es évek emlékezetes örökzöldjei közé tartoznak. A következő évtized elején főleg a No Doubt About It, az It Started With a Kiss és a Girl Crazy című kislemezeivel aratott megérdemelt sikert. 1985-ben Errol Brown szólókarrierbe kezdett, dalai azonban nem lettek annyira népszerűek, mint a Hot Chocolate korábbi felvételei. Az együttes 1986-ban feloszlott, a következő évben azonban néhány nagy slágerének remixével ismét a toplisták élvonalába került. Ennek köszönhetően a Hot Chocolate 1988-ban újjáalakult. 1997-ben az Alul semmi című világsikerű brit vígjáték megint divatba hozta az együttes zenéjét. A film egyik betétdalához, a You Sexy Thing című szerzeményhez kivételes rekord fűződik: az 1970-es, az 1980-as és az 1990-es években egyaránt bejutott a brit Top 10-be. 


TAGOK
Az eredeti felállás
* Errol Brown (Jamaica, Kingston, 1948. november 12.) – ének, dalszerzés 
* Larry Ferguson (Bahama-szigetek, Nassau, 1948. április 14.) – billentyűs hangszerek
* Franklyn De Allie – gitár 
* Tony Wilson (Trinidad, 1947. október 8.) – basszusgitár, dalszerzés 
* Patrick Olive (Grenada, 1947. március 22.) – konga, basszusgitár 
* Ian King (1947) – dobok 

Később csatlakoztak
* Tony Connor (Romford, 1947. április 6.) – dobok 
* Harvey Hinsley (Northampton, 1948. január 19.) – gitár 
* Brian Satterwhite (Oak Ridge, 1957. március 22.) – ének, basszusgitár 
* Greg Bannis – ének 
* Steve Beast – billentyűs hangszerek, gitár
* Andy Smith – billentyűs hangszerek

KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
A Hot Chocolate története az 1960-as években kezdődött, amikor a jamaicai Errol Brown Angliába költözött. A tizenéves fiúnak egy templomi kórus tagjaként volt ugyan némi énekesi gyakorlata, ám meg sem fordult a fejében, hogy erre a pályára lépjen. West Hampsteadben azonban összebarátkozott a szomszédjaival, akik zenészek voltak. A közös bulizásokon természetesen a zene is szerephez jutott. Amikor elhunyt az édesanyja, Errol dalok segítségével próbálta kifejezni az érzéseit. Barátai társaságában egy melódiát kezdett dúdolni, amelyhez szöveget is énekelt. Az egyik cimborának, Tony Wilsonnak tetszett, amit hallott, és megkérdezte Errolt, volna-e kedve dalokat írni. A fiatalember örömmel fogadta az ajánlatot, amely egyúttal a kiutat is jelentette számára a szomorúságból. Hirtelen rádöbbent arra, hogy valójában mindig is a zenével szeretett volna foglalkozni. A fiúk elhatározták, hogy figyelemfelkeltés céljából készítenek egy demót, amelyen egy divatos slágert dolgoznak fel reggae stílusban. John Lennon Give Peace a Chance című világhírű szerzeményére esett a választásuk, amelyhez Brown új szöveget írt. A demót finanszírozó barátjuk viszont kijelentette, hogy a szöveg átírásához magától Lennontól is engedélyt kell kérni. Azonnal felajánlotta, hogy a demót eljuttatja a The Beatles saját kiadójához, az Apple Recordshoz, és engedélyt kér a megjelentetéshez. Akkoriban az egész világ Beatles-lázban égett, Wilson és Brown tehát biztosak voltak abban, hogy soha nem fognak választ kapni, hiszen a liverpooli kvartettnek nyilván nincs ideje arra, hogy holmi kezdőkkel foglalkozzon. Eltelt néhány nap, amikor barátjuk szenzációs hírrel hívta fel őket: John Lennonnak annyira tetszett a feldolgozás, hogy nemcsak megadja rá az engedélyt, hanem azt is szeretné, ha a lemezt maga az Apple Records jelentetné meg. A kiadó egyik munkatársa javasolta a The Hot Chocolate Band nevet. A kislemez megjelent, sokat játszották a rádióállomások, ennek ellenére nem lett igazán sikeres. Mivel a színfalak mögött már érlelődött a Beatles feloszlása, ezért az Apple Records nem sok figyelmet szentelt az új együttesre, és az ígéretesen indult együttműködés hamar véget ért.


A siker kapujában
Egy ambiciózus lemezproducer, Mickie Most szintén felfigyelt a tehetséges előadókra, és szerződtette őket újonnan alakult saját lemezcégéhez, a RAK Recordshoz. Itt eleinte másoknak komponáltak: dalt írtak például Mary Hopkin (Think About Your Children) és a Herman’s Hermits (Bet Yer Life I Do) számára. 1970-ben jelent meg első kislemezük a RAK-nál, a Love Is Life. Ennek borítóján Mickie Most kívánságára a Hot Chocolate név szerepelt előadóként. Brown évtizedekkel később úgy emlékezett vissza Mostra, hogy fantasztikus üzleti érzékkel és előrelátással megáldott szakember volt, aki azonban egy percig sem foglalkozott azzal, hogy a művészek egóját simogassa, hanem kíméletlenül közölte, miféle változtatásokat kíván a több heti kreatív alkotómunka eredményeként megírt dalokon. Mindazonáltal az eredmények igazolták Most diktatórikus módszereit, hiszen már a Love Is Life is a 6. helyig jutott a brit slágerlistán, és a java még csak ezután következett. A három évvel későbbi Brother Louie (nem keverendő össze a Modern Talking 1986-os diszkóslágerével!) nagy visszhangot váltott ki, mivel a faji kérdések témáját feszegette. A dalt Brown személyes élményei ihlették: Angliában az énekes multikulturális környezetben élt, ahol a legkülönbözőbb bőrszínű és nemzetiségű emberek békésen megfértek egymással, ám ha egy színes bőrű fiú egy fehér lánnyal akart járni, az már problémákat okozott. Nemcsak a fehér lány, hanem a fekete fiú családjában is. A Stories együttes feldolgozásában a Brother Louie az amerikai slágerlista élére került, ám Brown nem igazán örült ennek a sikernek. Szerinte ugyanis a Stories szimpla popslágert csinált a szerzeményéből azzal, hogy a legfontosabb sorokat egyszerűen kihagyta a dalszövegből.


A világslágerek korszaka
1974-ben az angol slágerlista 3. helyén szerepelt a Hot Chocolate Emma című kislemeze. A dal egy színésznői ábrándokat kergető fiatal lányról szól, aki az öngyilkosságba menekül a saját maga teremtette fantáziavilágból, mert képtelen megvalósítani az álmait. Mickey Mostnak állítólag nem tetszett a felvétel, túl szomorúnak és morbidnak ítélte, ám az irodájában dolgozó lányok meggyőzték arról, hogy adja ki a lemezt. A szomorú ballada után meglepő stílus- és hangulatváltást hozott az 1975-ben megjelent You Sexy Thing, amely a Hot Chocolate pályafutásának leghíresebb slágere lett. Amikor Errol Brown először adta elő a szerzeményt Mickie Most irodájában, a producer meg volt győződve arról, hogy tuti sláger lesz belőle. A stúdiómunka közben azonban elbizonytalanodott, és végül úgy döntött, hogy a You Sexy Thing csupán a Blue Night című kislemez B oldalán fog megjelenni. A Blue Night viszont nem hozta lázba a közönséget, ezért az amerikai lemezlovasok inkább a You Sexy Thinget kezdték játszani a műsoraikban. Egyikőjük volt annyira rámenős, hogy felhívta a RAK Recordsot, és megkérdezte, hogy miért a B oldalra került a You Sexy Thing, amikor igazi sláger válhatna belőle. Mickey Most szerencsére nem engedte el a füle mellett a szakmai észrevételt, és néhány héttel később a You Sexy Thing új változatban, A oldalas kislemezként jelent meg. Az egész világon óriási sikert aratott. Angliában csupán azért nem került a toplista élére, mert a Queen Bohemian Rhapsody című felvétele még nagyobb dobásnak bizonyult. 

A siker csúcspontján az egyik alapító tag, Tony Wilson bejelentette, hogy távozik az együttesből, és szólóban folytatja zenei pályafutását. Ettől kezdve alapvetően Brownra hárult a dalok megírásának feladata is, bár a Hot Chocolate repertoárja nem csupán az énekes szerzeményeiből állt. 1976-ban a Heaven Is in the Back Seat of My Cadillac volt az együttes nagy slágere, a következő évben pedig a So You Win Again. Ez utóbbit Russ Ballard írta, aki szerzeményével a brit sikerlista élére juttatta a Hot Chocolate-et. A sikersorozat 1978-ban az Every 1's a Winner és az I'll Put You Together Again című slágerekkel folytatódott. 1979 a diszkózene talán legsikeresebb esztendeje volt Európában. Noha a Hot Chocolate sokat tett a műfaj népszerűsítéséért és színvonalának emeléséért, 1979-ben sem a Mindless Boogie, sem a Going Through the Motions című diszkófelvételei nem arattak kiemelkedő sikert. Sok más diszkósztárral ellentétben azonban a Hot Chocolate az 1980-as évek elején sem tűnt el a reflektorfényből, ami köszönhető egyrészt a tagok sokoldalú tehetségének, másrészt Mickey Most profizmusának. 1980-ban a No Doubt About It, 1982-ben pedig a Girl Crazy és az It Started With a Kiss került be a brit Top 10-be. Az It Started With a Kiss azóta szintén örökzöldnek számít, 2004-ben például a brit közönség minden idők 20 legszebb szerelmes dala közé választotta. 1981-ben az együttest az a megtiszteltetés érte, hogy fellépőként hívták meg Károly herceg és Lady Diana esküvői fogadására. Előbb a hercegnő, majd a herceg személyesen is odament Errol Brownhoz, hogy megköszönje a Hot Chocolate fellépését.


Túl a csúcson
Az 1982-es sikereket követően Errol Brown úgy érezte, hogy mind szellemileg, mind fizikailag kezd kimerülni. Szerzőként és frontemberként különösen nagy felelősség hárult rá, hogy az új sztárok és az új zenei divatok között a Hot Chocolate megőrizze népszerűségét. Miközben zenésztársai élvezték a sikert és az ezzel járó gondtalan életet, Errol úgy látta, hogy neki kell elvégeznie a munka dandárját. A komponálás, a stúdiómunka és a fellépések a korábbi önfeledt szórakozás helyett egyre inkább nyomasztó kötelességet jelentettek számára. 1985-ben úgy döntött, hogy megválik a társaitól, és szólistaként dolgozik tovább. Arra számított, hogy kitárul előtte a (zenei) világ, és szabadabban valósíthatja meg az elképzeléseit, hiszen sikeres előadói múltja megfelelő ajánlólevelet jelent számára. Rá kellett döbbennie azonban arra, hogy rosszul mérte fel a lehetőségeit. A közönségnek ugyanis semmit nem mondott az Errol Brown név, az emberek többsége nem tudta, hogy a Hot Chocolate énekeséről van szó. (Az új évezredben egy interjú során Brown bevallotta, hogy megérti a közönséget, hiszen ő maga például a UB40-t kedvelte, de évekig fogalma sem volt arról, hogy hívják az együttes énekesét.) Első szólókislemeze, a Personal Touch csupán a 25. helyig jutott a brit slágerlistán, a második, a Body Rocking pedig már az első 50-be se került be. 3-4 évente megjelenő nagylemezei sem döntöttek eladási rekordokat. Mindazonáltal több évtizedes igényes zenei munkássága elismeréseként 2003-ban a királynő tüntette ki, 2004-ben pedig Ivor Novello-díjat kapott. 

A Hot Chocolate sorsa Brown kiválásával lényegében megpecsételődött: 1986-ban az együttes feloszlott. A következő évben az ismert holland DJ, Ben Liebrand remixet készített a You Sexy Thingből, amely meglepően sikeres lett. Kedvező fogadtatásra talált a Heaven Is in the Back Seat of My Cadillac, az Every 1's a Winner és a No Doubt About It új változata is. E remixek alapján még 1987-ben egy új Hot Chocolate-album került a boltokba. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy 1988-ban az együttes újjáalakult, és Greg Bannis énekessel új dalokat is felvett. Mivel ezek már nem kerültek fel a slágerlistákra, ezért a Hot Chocolate beállt a retrózenekarok sorába, akik leghíresebb dalaikkal rendszeresen fellépnek Nyugat-Európában, ám új felvételeket csak igen ritkán készítenek, viszont rendszeresen kiadnak válogatásalbumokat. 1997-ben világszerte nagy sikert aratott az Alul semmi című brit vígjáték, amelynek kísérőzenéjét az 1960-as, az 1970-es és az 1980-as évek nagy slágereiből állították össze. A betétdalok egyike a Hot Chocolate You Sexy Thing című slágere volt, amely ismét nagyon népszerűvé vált, sőt újra bejutott az angol Top 10-be. Az együttes az új évezredben is folyamatosan koncertezik, elsősorban különböző retrófesztiválokon lép a közönség elé. 2010. november 6-án például a németországi Ulmban állt színpadra a Slade, a Mud és Suzi Quatro társaságában. 


DISZKOGRÁFIA
(Zárójelben az angol slágerlistán elért legmagasabb helyezés.)

Kislemezek, maxik
* 1969: Give Peace a Chance / Living Without Tomorrow
* 1970: Love Is Life / Pretty Girls (#6) 
* 1971: You Could've Been a Lady / Everybody's Laughing (#22) 
* 1971: I Believe (In Love) / Caveman Billy (#8) 
* 1972: Mary-Anne / Ruth
* 1972: You'll Always Be a Friend / Go Go Girl (#23) 
* 1973: Brother Louie / I Want to Be Free (#7) 
* 1973: Rumours / A Man Needs a Woman (#44) 
* 1974: Emma / Makin' Music (#3) 
* 1974: Changing World / Bump and Dilly Down
* 1974: Cheri Babe / Sexy Lady (#31)
* 1975: Call the Police
* 1975: Blue Night / You Sexy Thing
* 1975: Disco Queen / You're a Natural High (#11) 
* 1975: A Child's Prayer / Everything Should Be Funky (#7) 
* 1975: You Sexy Thing / A Warm Smile (#2) 
* 1976: Don't Stop It Now / Beautiful Lady (#11) 
* 1976: Man to Man / Eyes of a Growing Child (#14) 
* 1976: Heaven Is in the Back Seat of My Cadillac / Sex Appeal (#25)
* 1977: So You Win Again / A Part of Being With You (#1) 
* 1977: Put Your Love in Me / Let Them Be the Judge (#10) 
* 1978: Every 1's a Winner / Put Your Love in Me (#12)
* 1978: Every 1's a Winner / Power of Love
* 1978: I'll Put You Together Again / West End of Park Lane (#13) 
* 1979: Mindless Boogie / Don't Turn It Off (#46) 
* 1979: Going Through the Motions / Don't Turn It Off (#53) 
* 1980: No Doubt About It / Gimme Some of Your Lovin' (#2) 
* 1980: Are You Getting Enough of What Makes You Happy? / I've Got You on My Mind (#17) 
* 1980: Love Me to Sleep / The Girl Is a Fox (#50) 
* 1981: Gotta Give Up Your Love / Children of Spacemen
* 1981: You'll Never Be So Wrong / Robot Love (#52) 
* 1981: I'm Losing You / Children of Spacemen
* 1982: Girl Crazy / Bed Games (#7) 
* 1982: It Started With a Kiss / Emotion Explosion (#5) 
* 1982: Chances / A Night to Remember (#32) 
* 1983: What Kinda Boy You Looking For (Girl) / Got to Get Back to Work (#10) 
* 1983: Tears on the Telephone / It's My Birthday (#37) 
* 1983: I'm Sorry / Love Is a Good Thing (#89) 
* 1984: I Gave You My Heart (Didn't I) / Jeannie (#13)
* 1986: Heartache No.9 / One Life (#76) 
* 1987: You Sexy Thing (Ben Liebrand remix) (#10) 
* 1987: Every 1's a Winner (Groove Mix) / Every 1's a Winner (Groove Mix Bonus Beats) / Every 1's a Winner (7" Groove Mix) / So You Win Again (#69)
* 1987: Every 1's a Winner (Sexy Remix) / Every 1's a Winner (Bonus Beats) / Every 1's a Winner (7" Groove Mix) / So You Win Again
* 1987: No Doubt About It (Tequila Mix) / I Gave You My Heart (Didn't I) 
* 1988: Heaven Is in the Backseat of My Cadillac (remix) 
* 1988: Never Pretend / Never Pretend (Instrumental)
* 1988: Get It Right / The First Day of Summer
* 1993: Cry Little Girl
* 1993: Kiss to Mean Goodbye
* 1993: It Started with a Kiss / Medley / Emma (#31) (újra kiadás)
* 1997: You Sexy Thing / You Sexy Thing (Remix) / Every 1's a Winner (Groove Mix) (#6) (újra kiadás)
* 1998: It Started with a Kiss (#18) (második újra kiadás)


Nagylemezek
* 1974: Cicero Park (US #55) 
* 1975: Hot Chocolate (UK #34, US #41) 
* 1976: Man to Man (UK #32, US #172) 
* 1978: Every 1's a Winner (UK #30, US #31) 
* 1979: Going Through the Motions (US #112)
* 1980: Class
* 1982: Mystery (#24) 
* 1983: Love Shot
* 1987: 2001
* 1993: Strictly Dance


Válogatások
* 1976: Bravo präsentiert: Hot Chocolate
* 1976: XIV Greatest Hits (#6) 
* 1977: 10 Greatest Hits
* 1979: 20 Hottest Hits (#3) 
* 1987: The Very Best of Hot Chocolate (#1) 
* 1992: The Most of Hot Chocolate
* 1993: Their Greatest Hits (#1) 
* 1993: Every 1's a Winner: The Very Best of Hot Chocolate
* 1993: Platinum: The Very Best of Hot Chocolate
* 1994: The Rest of The Best of Hot Chocolate
* 1995: Original Hits
* 1996: Premium Gold Collection
* 1996: The Best of Hot Chocolate
* 1996: The Best of Hot Chocolate (Centenary Collection)
* 1996: The Hot Chocolate Collection
* 1996: 14 Greatest Hits
* 1997: Star Collection – 18 Top-Hits
* 1998: Original Gold
* 1999: Greatest Hits Part Two
* 1999: The Full Monty: The Ultimate Hot Chocolate Collection
* 1999: Tiger Hits
* 2000: Best of the 70's
* 2001: More Greatest Hits
* 2001: Best of the 70's
* 2002: Brother Louie
* 2003: The Essential Hot Chocolate
* 2004: The Essential Collection
* 2004: Girl Crazy: 16 Great Hits
* 2004: Every One's a Winner
* 2004: A's B's & Rarities
* 2009: Hottest Hits
* 2009: 10 Great Songs
* 2011: Box Selection: Their 8 RAK Albums 1974–1983 (4 CD)
* 2012: You Sexy Thing: The Best of Hot Chocolate (2 CD)

VIDEÓK

Give Peace a Chance (The Hot Chocolate Band) (csak zene!) 

Brother Louie (csak zene!)

Emma 


You Sexy Thing (csak zene!) 





Mindless Boogie (csak zene!) 








Every 1's a Winner (Extended Groove Mix) (csak zene!)  

Never Pretend (csak zene!) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.