disco

disco

2012. március 9., péntek

DIVINE

Divine (Egyesült Államok, Maryland, Towson, 1945. október 19. – Egyesült Államok, Kalifornia, Los Angeles, 1988. március 7.) amerikai színész és énekes eredeti neve: Harris Glenn Milstead. John Waters filmjeinek köszönhetően vált ismertté, különösen a provokatív Rózsaszín flamingókban (1972) nyújtott alakításának volt nagy visszhangja. Az 1980-as években főleg diszkósztárként tündökölt eleinte Bobby Orlando, később a Stock–Aitken–Waterman-trió támogatásával. Ismertebb slágerei: Native Love, Shoot Your Shot, Shake It Up, You Think You’re a Man, I’m So Beautiful, Walk Like a Man, Hard Magic. Nagy rajongója volt Elizabeth Taylornak (1932–2011), akiről egyszer a következő csipkelődő megjegyzést tette: „Egész életemben szerettem volna úgy kinézni, mint Elizabeth Taylor. Erre most ő néz ki úgy, mint én.”


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Divine édesapja Harris Bernard Milstead (1917–1993), édesanyja Diana Frances Milstead (született: Vukovich). Diana 1940 és 1943 között többször elvetélt, gyermekei közül csupán Glennt tudta kihordani. A kisfiú 12 éves volt, amikor a család Baltimore egyik külvárosába, Lutherville-be költözött. Néhány házzal odébb élt John Waters, aki Divine barátja lett. A kövér Glennt az iskolában sokat gúnyolták, mert nemcsak túlsúlyos volt, hanem nőies viselkedésű is. Középiskolásként a kertészet, a kozmetika és a színjátszás iránt érdeklődött. Szülei megértéssel és elnézéssel bántak vele, és az iskola befejezése után egy fodrászszalont rendeztek be számára, ahol öt (más források szerint: hat) évig dolgozott. Divine azonban egyáltalán nem fodrászként képzelte el az életét, hanem inkább színészként szeretett volna érvényesülni. Kitartó színészi ambíciói miatt megromlott a kapcsolata a szüleivel, ezért Milsteadék Floridába költöztek. A családi nézeteltérések nem sokkal Divine halála előtt rendeződtek.


Filmek John Watersszel
Divine 1966-ban játszotta első filmszerepét a Roman Candles című produkcióban, amelyet gyermekkori barátja, John Waters rendezett. Waters és sminkese, Van Smith alkották meg Divine kissé ijesztő imázsát, amely végigkísérte egész pályafutását, sőt ekkoriban vette fel közismert művésznevét is, amely egyszerre provokatív és ironikus (Divine = Isten). Waters későbbi alkotásainak köszönhetően Divine személyéhez gyakran ízléstelen és visszataszító cselekedetek kapcsolódtak. Jó példa minderre az 1972-es Rózsaszín flamingók, amelynek egyik jelenetében Divine félreérthetetlenül ábrázolt orális szexet folytat a fiát alakító szereplővel, illetve egy másik epizódban szemmel látható élvezettel kutyaürüléket fogyaszt. Az évekkel később Magyarországon is bemutatott film azóta már kultikus alkotásnak számít, a maga idejében pedig az Egyesült Államok legendás éjszakai filmbemutatóinak egyik sikerdarabja volt. Divine idővel szabadulni szeretett volna kissé kétes értékű imázsától, és ilyen irányú próbálkozásai közé tartozott diszkóénekesi pályafutása is.


Mindazonáltal máskor is szerepet vállalt Waters – a Rózsaszín flamingóknál egyébként jóval szolidabb – alkotásaiban. Ezek közül még kettő jutott el a magyar mozikba. A Poliészter (1981) tulajdonképpen az amerikai középosztály kifigurázása. Eredetileg „szagos film”-nek készült, ugyanis az amerikai nézők a kiválasztott filmszínházakban számozott illatmintákat kaptak, amelyeket a megfelelő jelzésekre kellett „aktiválniuk”. Mivel a produkcióban szellentésekre is sor került, elképzelni sem érdemes, hogy az ennek megfelelő illatmintáknak köszönhetően miféle szagok terjenghettek a vetítőteremben. A Hajlakk (1988) a fentiek után kifejezetten ártalmatlan szórakozásnak nevezhető, táncos-zenés produkció. Érdekessége, hogy az akkor már diszkócsillagnak számító Divine mellett olyan popsztárok kaptak még benne kisebb-nagyobb szerepet, mint a Blondie énekesnője, Debbie Harry, az egykori Sonny and Cher duó férfitagja, Sonny Bono, a Cars együttes oszlopos tagja, Ric Ocasek, és a filmszereplései révén többszörös Arany Málna-díjas, alacsony termetű énekesnő, Pia Zadora. Ami Divine szempontjából fontos, hogy a filmben férfi és női szerepet is játszott, mindkettőt kifogástalanul.


Egyéb filmek és színpadi szerepek
Waters mellett mások is igényt tartottak Divine extravagáns közreműködésére. A német Rosa von Praunheim Tally Brown, New York (1979) című dokumentumfilmjében Divine mellett egy másik transzvesztita sztár, az Andy Warhol által felfedezett Holly Woodlawn is felbukkant. A Lust in the Dust című 1985-ös Paul Bartel-filmben Divine Tab Hunterrel játszott együtt, akivel korábban kitűnő párost alkotott a Poliészterben. Ugyancsak 1985-ben készült a Trouble in Mind, Alan Rudolph rendezése. Ebben Divine – transzvesztita imázsából kilépve – egy gengsztert alakított olyan partnerek mellett, mint Keith Carradine, Geneviève Bujold és Kris Kristofferson. Még a horrorfilmek legendás rendezője, George A. Romero is meghívta a Tales from the Darkside egyik epizódjába. Személye a Walt Disney-céget szintén megihlette: A kis hableány (1989) Disney-adaptációjának egyik szereplőjét, Ursulát, a tengeri boszorkányt állítólag Divine-ról mintázták. Színpadi szereplései közül említésre méltó a Women Behind Bars (Nők a rács mögött), amely nagy sikernek bizonyult New Yorkban 1976-ban, a következő évben pedig Londonban is előadták. Tom Eyen darabja tulajdonképpen a női börtönökben játszódó filmek paródiája. Néhány évvel később a szerző folytatást is írt hozzá The Neon Woman (A neonasszony) címmel, amely 1979-ben került színpadra ugyancsak Divine főszereplésével előbb New Yorkban, később San Franciscóban.


A diszkósztár
Divine az 1980-as évek elején új oldaláról, énekesként mutatkozott be a közönségnek. Karrierje tulajdonképpen egy véletlennek köszönhető: 1979 októberében meghívták a floridai Ft. Lauderdale éjszakai klubba. A klub tulajdonosai által félretájékoztatott közönség azt hitte, hogy Divine énekelni fog, ám a sztár nem erre készült, és feldúltan távozott. Menedzsere, Bernard Jay azonban jó ötletnek tartotta az éneklést, ezért még ugyanabban az évben a Wax Trax Records stúdiójában felvették a Born to be Cheap című kislemezt, amely kis példányszámban jelent meg. Eleinte Divine nem is tervezte, hogy folytatni fogja az éneklést. 1981-ben azonban mégis megállapodott Bobby Orlando zenei producerrel két nagylemez elkészítésében. Orlando dolgozott a Pet Shop Boysszal (One More Chance), de legnagyobb sikereit Divine mellett a The Flirts női trióval (Passion; Danger; Helpless stb.) érte el. Híres kollégájához, Giorgio Moroderhez hasonlóan szólólemezeket is kiadott. Divine első kislemeze Orlandóval a Native Love volt, amely az egyik legnagyobb slágere lett az Egyesült Államokban, Európában viszont a Shoot Your Shot tette igazán népszerűvé. Ez a sláger ma már a diszkózene egyik örökzöldjének számít. Mivel Orlando nem fizette ki Divine számára a jogdíjakat az addig megjelentetett dalok után, ezért a sztár pert indított a producer ellen, és távol maradt a további stúdiómunkától. Orlando erre szerződésszegés miatt viszontkeresetet nyújtott be. Az ügy hónapokkal később Divine győzelmével zárult.


Az ítélet lehetővé tette, hogy az énekes egy új lemezcéggel szerződjön. Következő felvételei Angliában, a Design Communications címkéjével jelentek meg. A Love Reaction intrója erősen emlékeztet a New Order akkori slágere, a Blue Monday intrójára. (Ugyanezt a zenei ötletet a Boney M. is felhasználta a Jumbo – Hakuna Matata című felvétele elején.) A Shake It Up ugyancsak népszerűvé vált. Divine lemezei érthető módon főleg a melegdiszkókban voltak igazán sikeresek, de számos dala a hivatalos slágerlistákra is felkerült. Különösen a You Think You’re a Man lett nagy sláger, az angol sikerlistán a tizenhatodik, az ausztrálon a nyolcadik helyig jutott. Ez a felvétel már a Stock–Aitken–Waterman-trió gondozásában készült el. A három szerző-producer az 1980-as évek első számú slágergyárosának számított, olyan előadók pályafutását egyengették, mint például a Dead or Alive, Hazell Dean, Princess, Rick Astley, Kylie Minogue, Jason Donovan, Sinitta, a Mel and Kim, alkalmilag pedig olyan sztárokkal dolgoztak együtt, mint Donna Summer, Samantha Fox, Sabrina Salerno és Mandy Smith. Divine-t meghívták a BBC népszerű könnyűzenei műsorába, a Top of the Popsba, hogy élőben adja elő nagy slágerét, a You Think You're a Mant. A fellépésnek sajnos negatív visszhangja támadt, számos néző telefonon adott hangot felháborodásának. A BBC ezért elállt attól, hogy további szereplésekre kérje fel Divine-t, ám slágerét továbbra is játszották. A sértődött sztár válaszként a BBC-nézők felháborodására, elkészítette az I'm So Beautiful (Olyan gyönyörű vagyok) című dalát, amely a Proto cégnél jelent meg, akárcsak a Walk Like a Man és a Twistin' the Night Away. A lemezklubokban sikeres volt a Hard Magic című felvétele is.


A vég
1988-ban Divine-t választották Otto nagybácsi szerepére a Fox új sorozata, a Married… With Children számára. A figurát azonban már nem tudta eljátszani. Túlsúlyával összefüggésben egyre több problémája volt az egészségével és a közérzetével: alvászavarokkal és memóriagondokkal küzdött, kedélyállapota szélsőségesen változott, visszatérő szívproblémák kínozták. Mindez depresszióhoz vezetett, amelyből Divine marihuánafogyasztással próbált szabadulni, miközben a szer rabjává vált. (John Waters önéletrajzi könyve szerint Divine már fiatalon megkezdte a kábítószer-fogyasztást.) Menedzsere, Bernard Jay 1988. március 7-én holtan találta a sztárt a szállodai szobájában. Divine mindössze 42 évet élt.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1979: Born to be Cheap / The Name Game
* 1981: Native Love / T-Shirts and Tight Blue Jeans
* 1982: Native Love (remix) / Native Love 
* 1982: Shoot Your Shot / Jungle Jezabel
* 1982: Shoot Your Shot (Special Disco-Mix) / Native Love (Step By Step) (Special Disco-Mix)
* 1982: Shoot Your Shot / Shoot Your Shot (Special Jump Edit By Ed Smit)
* 1983: Shoot Your Shot (Dispara Tu Tiro) / Shoot Your Shot (Version Instrumental)
* 1983: Native Love / Alphabet Rap
* 1983: Shake It Up (Vocal) / Shake It Up (Instrumental)
* 1983: Shake It Up (Vocal) / Jungle Jezabel
* 1983: Love Reaction / Kick Your Butt / Alphabet Rap
* 1983: Love Reaction /  Love Reaction (Instrumental)
* 1983: Love Reaction (Special Disco Version) / Love Reaction (Instrumental Version) / Love Reaction (Radio Version) 
* 1983: Love Reaction / Love Reaction (Edit Version) 
* 1984: Native Love '84 
* 1984: T-Shirts and Tight Blue Jeans / T-Shirts and Tight Blue Jeans (Normal Vocal Version) / T-Shirts and Tight Blue Jeans (Instrumental Version)
* 1984: T-Shirts and Tight Blue Jeans / T-Shirts and Tight Blue Jeans (Instrumental Version)
* 1984: Divine Madness / Double O Divine
* 1984: You Think You’re a Man / You Think You're a Man (Radio Mix) / Give It Up
* 1984: You Think You’re a Man / Give It Up
* 1984: You Think You're a Man (Special Remix) / You Think You're a Man
* 1984: I’m So Beautiful (Mix) / I'm So Beautiful (Divine Mix) / Show Me Around
* 1984: I’m So Beautiful / Show Me Around
* 1985: I'm So Beautiful / I'm So Beautiful (Funky Sisters Mix) / Show Me Around
* 1985: You Think You’re a Man (Medley) / Native Love '84
* 1985: Walk Like a Man / Man Talk
* 1985: Walk Like a Man / Man Talk / Man Talk (Cowgirl Version)
* 1985: Twistin’ the Night Away (Dance Version) Twistin' the Night Away (Instrumental) / A Divine Good Time
* 1985: Twistin’ the Night Away / A Divine Good Time
* 1985: Hard Magic / Hard Magic (Magic Mix) / Hard Magic (Instrumental Mix)
* 1985: Hard Magic / Hard Magic (Instrumental Mix)
* 1985: You Think You’re a Man (Medley) / I’m So Beautiful
* 1986: Native Love (Step By Step) / Love Reaction
* 1986: Shoot Your Shot / Shake It Up
* 1986: Cha-cha Heels
* 1986: You Think You’re a Man / Walk Like a Man
* 1987: Little Baby (Extended Version) / Little Baby (Original Mix) / Little Baby (Instrumental)
* 1987: Hey, You! (Full & Frantic Mix) / Hey What! (Take It to the Max Mix)
* 1989: Shout It Out (Radio) / Shout It Out (Club Mix) / Shout It Out (Instrumental)
* 1989: Native Love / Shoot Your Shot
* 1990: Native Love (Techno Bomb Remix) / Techno Bomb / Native Love (Original Version) / Native Love (Disconet Remix)
* 1991: Native Love (Step By Step) / Native Love (Step By Step) (Remix) / Native Love (Step By Step)
* 1991: Native Love / Love Reaction / Shoot Your Shot / Shake It Up
* 1993: Shoot Your Shot / Shake It Up / Love Reaction
* 1997: Native Love (Step By Step) (Original Mix) / Native Love (Step By Step) (Instrumental Version)
* 1998: Shoot Your Shot (Radio Version) / Shoot Your Shot (Special Extended Version) / Shoot Your Shot (12-Inch Version)
* 2003: Shoot Your Shot 2003 (promóciós lemez)
* 2004: Shoot Your Shot (Reload Radio Mix) / Shoot Your Shot (Reload Club Mix) / Shoot Your Shot (Original Club Mix)

Albumok
* 1982: My First Album
* 1982: Jungle Jezebel
* 1984: The Story So Far
* 1988: Maid in England
* 1995: Born to be Cheap (koncert) 

Válogatások
* 1989: The Best of and the Rest of
* 1989: Greatest Hits 
* 1991: The Best of Divine 
* 1992: You Think You’re a Man
* 1993: The 12" Collection
* 1994: Born to be Cheap 
* 1994: Greatest Hits 
* 1994: The Cream of Divine 
* 1995: Shoot Your Shot
* 1996: The Originals and the Remixes (2 CD)
* 1996: The Remixes
* 1997: The Best of Divine
* 2005: The Greatest Hits 
* 2009: Shake It Up


FILMOGRÁFIA
* 1966: Roman Candles
* 1968: Eat Your Makeup
* 1969: Mondo Trasho
* 1970: The Diane Linkletter Story
* 1970: Multiple Maniacs
* 1972: Rózsaszín flamingók (Pink Flamingos)
* 1974: Female Trouble
* 1981: Poliészter (Polyester)
* 1985: Lust in the Dust
* 1985: Trouble in Mind
* 1987: Tales from the Darkside (tévésorozat, a Seymourlama című epizódban)
* 1988: Hajlakk (Hairspray)
* 1989: Out of the Dark

VIDEÓK






You Think You’re a Man  (másik klip)



Twistin’ the Night Away (részletek a Hajlakk című filmből)


Give It Up (részletek a Female Trouble című filmből)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.