disco

disco

2012. február 16., csütörtök

THE FLIRTS

Az amerikai The Flirts női trió 1982-ben alakult Bobby Orlando zenei producer kezdeményezésére. Az együttes felállása gyakorlatilag évente megváltozott. Számos korai slágerét valójában Linda Jo Rizzo énekelte, aki 1985-től szólistaként dolgozik. A trió 1986-ig folyamatosan szerepelt a slágerlistákon, főleg Európában. A legtöbb forrás szerint ugyanabban az évben fel is oszlott, mindazonáltal még 1992-ben is jelent meg új album a The Flirts nevével. Ismertebb slágerei: Passion, We Just Want to Dance, Danger, Jukebox (Don't Put Another Dime), Helpless, New Toy, You & Me, Dancin’ Madly Backwards, Miss You. 


TAGOK
Az eredeti felállás
* Andrea Del Conte (1982) 
* Rebecca Sullivan (1982) 
* Holly Kerr (1982–1983)

Később csatlakoztak
* Christina Criscione (1983–1986)
* Debby [Debra Gaynor] (1983–1986)
* Christy [Christie Angelica Muhaw] (1984–1985)
* Tricia [Patricia Wygal] (1985)
* Geri (1986) 

További közreműködők
* Linda Jo Rizzo
* Natasha England
* Jodie Rocco

KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Az 1980-as évek elején új szelek fújdogáltak a popvilágban. Az előző évtized diszkózenéje kiment a divatból, az újabb dalok hangszerelésében pedig a korábbinál jóval nagyobb szerepet kaptak a szintetizátorok, ami együtt járt a ritmus felgyorsulásával is. A New York-i Bobby Orlando lett az új diszkózenei trend egyik meghatározó alakja, aki az 1980-as évek első felében számos, addig ismeretlen előadót vezetett be a popvilágba, sőt szólistaként is eredményesen ténykedett. Legelső, legsikeresebb és leghosszabb életű zenei projektje a The Flirts trió volt, amely 1982-ben alakult. Ekkoriban egy új együttest szinte már nem is lehetett videoklipek nélkül befuttatni, vagyis a külsőségek fontosabbá váltak, mint korábban. (Ezzel párhuzamosan viszont az énektudás sajnos egyre inkább háttérbe szorult, és egyre gyakoribbá vált, hogy valójában nem azok énekeltek, akiket a közönség látott. Lásd például Fun Fun, Black Box, Milli Vanilli stb.) Orlando három dekoratív hölgyet – egy szőkét, egy barnát és egy vöröset – szemelt ki arra, hogy arcukat adják a produkcióhoz, a zenei alapokat és az éneket pedig stúdióban vették fel egészen másokkal. (Ámbár egyes források szerint a The Flirts első felállásában valóban Andrea Del Conte énekelt.) A trió egyik énekhangja Linda Jo Rizzo, aki egy New York-i étteremben ismerkedett meg Orlandóval. A producernek megtetszett Linda hangja, és munkát ajánlott neki. Az énekesnő bő két évtizeddel később úgy emlékezett vissza, hogy Orlando számos dalt felvett vele, de ezeknek csak egy része jelent meg a The Flirts neve alatt, a többit a producer más projektekhez használta fel. A trió pályafutásáról sajnos nagyon kevés információ található a világhálón, ezért jómagam nem tudtam egyértelműen kideríteni, hogy Linda Jo pontosan mettől meddig és milyen formában vett részt a The Flirts munkájában. Az új évezredben ugyanis az énekesnő úgy nyilatkozott, hogy mindig a saját nevét használta, a The Flirts tagjainak hivatalos névsorában azonban nincsen Linda Jo nevű előadó. Állítása szerint 1984-ben vált meg az együttestől, vagyis a fentebb olvasható taglistán senkivel sem lehet egyértelműen behelyettesíteni. Mint elmondta, 1984-ig folyamatosan részt vett a The Flirts fellépésein, de csupán a Born to Flirt című album borítóján látható.


Őrülten táncolok hátrafelé
Ami egészen biztos, hogy a The Flirts első slágere Jukebox (Don't Put Another Dime) címmel jelent meg 1982-ben. Klipjét sokat játszotta a Music Television tévécsatorna, sőt elhangzott a Lány a völgyből (Valley Girl) című filmben is, amelynek Nicolas Cage játszotta a férfi főszerepét. Ezután következett a Passion, amely Európában is ismertté tette a trió nevét. A népszerű angol popduó, a Pet Shop Boys állítólag a Passion hallatán döntött úgy, hogy Orlandót kéri fel arra, készítsen remixet a West End Girls című dalukból. A The Flirts 10¢ a Dance című bemutatkozó albumáról egyébként szinte mindegyik dal ismertté vált a diszkókban, mint például a Boy Crazy, a Calling All Boys, az On the Beach és a We Just Want to Dance. Orlando a legismertebb slágerekből természetesen remixeket is készített, amelyeket szintén megjelentetett. A Born to Flirt című 1983-as nagylemezről a Danger aratta a legnagyobb sikert, a rádióhallgatók és a diszkóba járok azonban jól ismerhették a Big Boys Don’t Cry vagy a Telephone című szerzeményeket is. 

1984-ben a Preppy Records The Flirts címmel kiadott egy négyszámos EP-t, amelyen egy új együttes, a Heartbeat U. S. A. énekelt. Orlandónak semmi köze nem volt ehhez az EP-hez, a Heartbeat U. S. A. triót ugyanis a The Flirtsből kivált egyik énekesnő alapította két másik lánnyal együtt, hogy kihasználja exegyüttesének akkoriban jól csengő nevét. Az anyagi kérdésekben igen szigorú – sőt mondhatjuk talán azt is, hogy fösvény – Orlando azonnal intézkedett, és lekötötte a The Flirts név kizárólagos használatát. Az Orlando-féle The Flirts 1984-es albuma a Made in America címet kapta. Erről a Helpless című, közel nyolcperces felvétel vált különösen népszerűvé. A dal egy olyan lányról szól, akit faképnél hagyott a fiúja, és ezért menthetetlennek (helpless) érzi magát. (A The Flirts-slágerek állandó témája volt a szerelem, a szex és a szórakozás.) E sorok írójának véleménye szerint a Made in America a The Flirts legjobban sikerült nagylemeze, amely a Helpless mellett olyan slágereket tartalmaz, mint a Dancin’ Madly Backwards, a Makin’ Time, a Physical Attraction, a Temptation, a Time Is Right vagy a This Time. Az 1985-ös nagylemez Blondes Brunettes & Redheads (Szőkék, barnák és vörösek) címmel jelent meg. Erről az LP-ről elsősorban a Crazy Guy, a New Toy, a Voulez-vous, az Opposites Attract és a You and Me vált népszerűvé. Utóbbi dal lett a The Flirts legnagyobb amerikai slágere, vezette a Billboard Hot Dance Club Play toplistáját.


Túl a csúcson
1986-ban kislemezen jelent meg a Miss You című dal, amely nem volt ugyan sikertelen, mégsem került rá a trió soron következő albumára. A Questions of the Heart című album dalai már nem keltettek akkora figyelmet, mint a korábbiak. Valószínűleg ez a legfőbb oka annak, hogy az együttes csak két év múlva hallatott magáról ismét, a Thing Called Love című maxija azonban nem aratott sikert. Az egy évvel későbbi After School a Full Force közreműködésével készült. Egyes pletykák szerint a két formáció együttműködése valójában hamarabb elkezdődött, de a Full Force nevét korábban nem tüntették fel a The Flirts lemezein. 14 Orlando-szerzeményt tartalmaz az 1992-ben megjelent Take a Chance on Me című album, amelyen a The Flirts ’92 név olvasható. Egyik dal sem vált slágerré, ami nem is csoda, hiszen az 1990-es évek elején a Bobby Orlando-féle diszkózene már divatjamúltnak számított. A The Flirts válogatáslemezei közül a 2001-ben kiadott Physical Attraction a legteljesebb, hiszen a kiadvány 3 CD-je kitűnő keresztmetszetet nyújt a trió karrierjéről. Az együttes egykori énekesnője, Linda Jo Rizzo az új évezredben is vállal fellépéseket, és olyankor saját dalai mellett a The Flirts nagy slágereit is elénekli. A magyar közönség 2009. október 9-én láthatta őt egy háromórás retrógálán, amelyen Fancy és a Bad Boys Blue is színpadra lépett.  The Flirts néven az új évezredben is létezik egy trió, amelyről sajnos nem találtam adatokat a világhálón, a 2011-es fellépésekről készült videókon azonban az egyik énekesnő felismerhetően Christina Criscione.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1982: Jukebox (Don't Put Another Dime) / Boy Crazy
* 1982: Jukebox (Don't Put Another Dime) / Calling All Boys
* 1982: Jukebox (Don't Put Another Dime) / Danger
* 1982: Jukebox (Don't Put Another Dime) / Passion
* 1982: Jukebox (Don't Put Another Dime) (Remix)
* 1982: Jukebox (Dont Put Another Dime) / Surf's Up (On the Beach)
* 1982: Passion / Jungle Rock
* 1982: Passion / Calling All Boys
* 1982: Passion / Passion (Special Import Remix)
* 1982: We Just Want to Dance (Dance Edit) / We Just Want to Dance
* 1982: Boy Crazy / We Just Wanna Dance
* 1982: Calling All Boys / Passion
* 1983: Calling All Boys / On the Beach
* 1983: Calling All Boys (Special Remixed Disco Version) / We Just Wanna Dance (Dance Edit)
* 1983: Passion / Boy Crazy
* 1983: Danger / Danger (Instrumental)
* 1983: Danger / Dreamboy
* 1983: Danger / Love Reaction
* 1984: Danger / Big Boys Don't Cry
* 1984: Helpless (Extended Version) / This Time / Telephone
* 1984: Helpless (You Took My Love) (Club Version) / Helpless (You Took My Love) (7" Version)
* 1984: Helpless (You Took My Love) / Temptation
* 1984: Telephone / Oriental Boy (Remix)
* 1985: Dancin' Madly Backwards / Temptation
* 1985: Dancin' Madly Backwards (Remix) / Temptation / Danger (Macho Mix)
* 1985: New Toy / New Toy (Another Version)
* 1985: Voulez-vous / I Wanna Wear Your Ring
* 1985: You and Me / You and Me (Dub Version) / Opposites Attract
* 1985: You & Me / You & Me (Instrumental) / You & Me (Dub)
* 1986: All You Ever Think About Is... Sex / All You Ever Think About Is... Sex (Instrumental)
* 1986: Miss You / Voulez-vous
* 1986: Miss You / Miss You (Conclusion of 2) / Miss You (7" Version)
* 1986: Danger / Passion / Calling All Boys
* 1988: A Thing Called Love (Extended Love Mix) / A Thing Called Love (Radio Love Mix) / A Thing Called Love (Love Dub) / A Thing Called Love (New Age Love Mix)
* 1989: After School / After School (Bonus Beats) / After School (Instrumental) / After School (Percapella)


Albumok
* 1982: 10¢ a Dance (Boy Crazy, Calling All Boys és Passion címmel is megjelent)
* 1983: Born to Flirt
* 1983: Flirt with the Flirts
* 1984: Made in America
* 1985: Blondes, Brunettes & Redheads
* 1986: Questions of the Heart
* 1992: Take a Chance on Me 

Válogatások
* 1991: The Best of the Flirts
* 1994: Greatest Hits
* 1996: Passion – The Best of
* 2001: Physical Attraction (3 CD)

VIDEÓK




Passion (másik klip) 


Danger (csak zene!)

Danger (Video Mix) 






Voulez-vous  (csak zene!)


Time Is Right (csak zene!) 

Physical Attraction (csak zene!) 

3 megjegyzés:

  1. Ez csudás összeállítás, köszönet!

    Gergely

    VálaszTörlés
  2. Szuper,és alapos írás. (Mint szinte az összes írásod!!) Élmény ezeket olvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az elismerést és Gergelyét is, ami valamiért elkerülte a figyelmemet. Lehetséges, hogy a közeljövőben írok majd néhány új szöveget, ami valószínűleg azt jelenti, hogy befejezek néhányat, melyek már évek óta félkész állapotban vannak. :)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.