disco

disco

2012. február 12., vasárnap

OFRA HAZA

Ofra Haza [עפרה חזה] (Izrael, Tel-Aviv, 1957. november 19. – Izrael, Ramat Gan, 2000. február 23.) mezzoszoprán hangú izraeli énekesnő és színésznő teljes neve: Bat Sheva' Ofra Haza. Az 1970-es évek második felében vált ismertté előbb hazájában, majd a következő évtizedben az egész világon. Legismertebb dalai a keleti és a nyugati zene találkozásából születtek. Azon kevés izraeli előadóművész egyike, aki az arab országokban is népszerűvé tudott válni. Világviszonylatban a Shaday című 1988-as albumával ért el kiemelkedő sikert. Az Im Nin’ Alu című slágeréből számos nyugati előadó vett át hosszabb-rövidebb részleteket saját felvételeihez. Ofra Haza negyvenkét éves korában hunyt el. Családja nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy HIV-fertőzött volt.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Ofra Haza Tel-Aviv munkások lakta részében, a Hatikvah negyedben jött világra szülei legkisebb, kilencedik gyermekeként. Tizenkét és fél éves korában csatlakozott egy helyi színjátszó csoporthoz. Egy 1993-as rádióinterjúban azt nyilatkozta, hogy Hatikvah népe az ilyen közösségi társulásokkal be akarta bizonyítani az egymást követő, nemtörődöm kormányoknak, hogy Tel-Aviv szegénynegyedében tehetséges emberek élnek, akik megérdemelnék a törődést. Bezalel Aloni menedzser fedezte fel Ofra Haza kivételes énekesi tehetségét. A férfi számos színpadi produkciót hozott létre, amelyeknek Ofra állt a középpontjában. Később ő lett az énekesnő menedzsere és pártfogója. Haza még nem volt húszéves, amikor színpadi szerepléseinek köszönhetően Izraelben már jól ismert előadóművésznek számított. Pályafutását azonban a katonai szolgálat miatt meg kellett szakítania. (Izraelben a nők is sorkötelesek.) 1979-ben szerelt le, és ezt követően szólókarrierbe kezdett. Első albuma, az Al Ahavot Shelanu 1980-ban jelent meg. A rádióállomások szívesen játszották az LP dalait, különösen a Hageshem, a Shir Ahava La'chayal és a Kmo Tzipor című szerzeményeket. A Shir Ha'frecha azonban kivételt jelentett, mert az illetékesek túlságosan szókimondónak találták a szövegét, ezért sokáig megtagadták a lejátszását. Ennek ellenére a dal nagy sikert aratott, öt héten át vezette az izraeli slágerlistát. Eredetileg egyébként a Shlagger című 1979-es filmhez írták, amelyben az énekesnő játszotta a főszerepet. A Bo Nedaber című 1981-es albummal Ofra újabb sikert könyvelhetett el, köszönhetően mindenekelőtt a Tfila és a Simanim Shel Ohavim című szerzeményeknek. A következő esztendőben megjelent LP-jére már olyan ismert szerzők is komponáltak, mint Tzvika Pick és Nurit Hirsh. A Pituyim címmel megjelent album slágerei: Gabriel, Kol Yom Matchila Shana.


A világsiker kapujában
1983-ban az énekesnő hazája legnépszerűbb sztárjának számított. Ő képviselte Izraelt a soron következő Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet Münchenben rendeztek meg. A Chai (Élek) című dala 136 ponttal második helyezést ért el. Mindössze hat ponttal maradt le a luxemburgi Corinne Hermès által előadott Si la vie est cadeau című győztes daltól. John Kennedy O'Connor az eurovíziós dalfesztiválokról szóló könyvében arról írt, hogy Haza versenydalának címe valójában szimbolikus értelmű: Izrael élni akarását fejezi ki, aminek a dalverseny helyszíne, München adott különleges nyomatékot. Tizenegy évvel korábban, az 1972-es müncheni olimpián lejátszódott túszdrámának ugyanis tizenegy izraeli sportoló esett áldozatául. A Chai című album kirobbanó sikert aratott Izraelben, a címadó felvételt „Az év dalá”-nak választották. Az Amen Lamilim és a Sof Hakayitz fogadtatására sem lehetett panasz. Ofra izraeli népszerűségét jelzi az a tény is, hogy 1980-tól kezdve négy esztendőn át őt szavazták meg „Az év énekesnőjé”-nek. Ugyancsak 1983-ban került a boltokba a Shirey Moledet című albuma is, amelyen ismert izraeli népdalokat énekel. A siker oly hatalmas volt, hogy az énekesnő később is készített újabb népdalalbumokat.


A rajongók 1984-ben a Bait Ham című LP-t vásárolhatták meg, amely rövid időn belül aranylemez lett. Olyan slágerek találhatók rajta, mint a Yad Beyad, az Itcha Halayla és a címadó Bait Ham. Decemberben Ofra egy újabb albummal jelentkezett, amely jemeni dalokat tartalmaz, éppen ezért kapta a Yemenite Songs címet. Érdekes módon a rádióállomások lemezlovasai nem törték össze magukat, hogy az album dalait játsszák, ennek ellenére a Yemenite Songs kiugró sikert ért el, és platinalemezzé vált. Tulajdonképpen ezzel az albummal indult el igazán Haza nemzetközi karrierje. Adama című 1985-ös LP-jére olyan hírességek írták a dalokat, mint például Sasha Argov, Naomi Shemer, Ya'akov Orland és Ehud Manor. A szerzemények közül az Adama, a Goral Echad és a Mishehu Holech Tamid Iti váltak a legnépszerűbbé. Ofra nem akarta önmagát ismételni, ezért társult Yizhar Ashdot producerrel, hogy megújítsa zenei világát. Ennek eredménye a Yamim Nishbarim című rockos hangzású album, amelyre maga a sztár írta a dalokat legszemélyesebb gondolataiból és érzéseiből merítve. A közönség hálája sem maradt el, hiszen az LP aranylemezzé vált, a Kol Haklafim, a Bo Ve-Nagen Oti és a Hake'ev Haze pedig felkerültek a slágerlistára. 


A nemzetközi sztár
Először 1984-ben jelent meg Ofra pályafutásának legismertebb világslágere, az Im Nin’ Alu, amely azonban a Shaday című 1988-as albumon hallható remix változatban hódította meg a külföldi közönséget. A kislemez vezette a Eurochart (az amerikai Billboard szakmai rangsorának európai megfelelője) slágerlistáját, a nagylemez pedig megkapta az év legjobb nemzetközi albumának járó New Music-díjat. Az Im Nin’ Alu az angol slágerlistán ugyan nem szerepelt túl jól, annál nagyobb sikert aratott viszont az európai kontinensen, különösen az NSZK-ban, ahol kilenc hétig vezette a slágerlistát. Népszerűségére jellemző, hogy számos előadó vett át belőle kisebb-nagyobb részleteket, mint például a spanyol Azúcar Moreno női duó az Aunque Me Falte El Aire című slágerének Lerele Mix elnevezésű verziójában, illetve az amerikai Eric B. & Rakim férfi duó a Paid in Full című hip hop stílusú szerzeményének Coldcut remixében. A következő kislemez, a Galbi szintén egy 1984-es dal új verziója volt, amely ugyan számos európai ország slágerlistájára felkerült, de nem lett annyira sikeres, mint az Im Nin’ Alu. Ofra 1989-ben kiadott Desert Wind című albumáról a Wish Me Luck című szerzemény keltette a legnagyobb visszhangot. 1992-es Kyria című albumát Grammy-díjra jelölték. Noha lemezei elismerő kritikákat kaptak, egyetlen újabb kislemezével sem tudta megismételni az Im Nin’ Alu nemzetközi sikerét.


Külföldi kollégái közül azonban egyre többen kérték fel közös munkára. Elsőként Iggy Pop hívta meg a Give Peace a Chance 1991-es verziójának sztárjai közé: Ofra a kislemez és a videoklip elkészítésében egyaránt részt vett. Iggy Pop viszonozta a szívességet, és a következő esztendőben narrátorként vett részt a Daw Da Hiya című dal rögzítésében, amely az énekesnő Kyria című albumához készült. Ofra vendégszereplései közül talán a legismertebb a Sisters of Mercy együttessel 1992-ben felvett Temple of Love. Szintén ő énekel a That's Why People Fall in Love című dalban is, amely Thomas Dolby (a Yemenite Songs és a Desert Wind társproducere és vendégzenésze) Astronauts and Heretics című 1992-es albumán hallható. Emlékezetes fellépése volt az 1994-es Nobel-békedíj oslói átadásán, ahol Sinéad O'Connor társaságában lépett színpadra. A Paint Box című dalt énekelték, amely kifejezetten erre az alkalomra született. 1995-ben Paula Abdullal dolgozott együtt, aminek eredménye a My Love Is for Real című felvétel. Ofra éneke számos filmzenealbumon is hallható. Az erőszak színei (1988), a Dick Tracy (1990), a Vad orchideák (1990) és a Margó királyné (1994) Magyarországra is eljutottak, akárcsak az Egyiptom hercege (1998) című rajzfilm. Ez utóbbiban Haza Hans Zimmerrel dolgozott együtt, aki nemcsak a hangjától, hanem a külsejétől is el volt ragadtatva. A rajzfilm készítői olyannyira osztották Zimmer lelkesedését, hogy az egyik szereplő, Yocheved külsejét az énekesnőről mintázták, sőt arra is felkérték Hazát, hogy kölcsönözze a hangját a figurának. A különböző nemzeti változatok számára a Deliver Us című filmdalt Ofra nem kevesebb, mint 28 nyelven énekelte el, köztük magyarul is (!!) Szabadíts címmel. A nevelőnő című 1998-as angol film soundtrackjének 12 felvétele közül hetet szintén ő énekelt. 


Az 1990-es évek
1990-ben az énekesnő fellépett a montreux-i dzsesszfesztiválon, a koncert anyaga azonban csak nyolc évvel később jelent meg lemezen. 1994-ben – hét év után – ismét egy héber nyelvű albummal jelentkezett, amely a Kol Haneshama címet kapta. A kiadvány nem aratott kiemelkedő sikert, mégis jelentős állomás volt Ofra karrierjében. Ezen szerepel ugyanis egyik legemlékezetesebb felvétele, a Le'orech Hayam. Egy héttel Jichak Rabin miniszterelnök meggyilkolását követően egy emlékünnepségen Ofra élőben adta elő a dalt. A rádiós lemezlovasok csak ezt követően illesztették műsoraikba a Le'orech Hayamot, amelynek szimbolikus szövege az énekesnő halála után újabb jelentést nyert. 1997-ben került az üzletekbe az Ofra Haza című album, amelynek Frank Peterson volt a producere. Peterson együtt dolgozott Sarah Brightmannel is, aki 2003-ban Harem címmel egy keleti témájú albumot készített. Peterson azt javasolta, hogy a Mysterious Days című dalhoz – természetesen jogtiszta módon – használják fel az akkor már három éve elhunyt Ofra énekét is. 1999 őszén Ofra Ron Aviv producerrel egy új lemez elkészítésén munkálkodott. Ugyanabban az időszakban Linda Brava finn hegedűművésszel közösen készítette el a Tarab című dalt, amelyben angol, arab és héber nyelven énekel. A közönség tíz évvel később hallhatta először a felvételt, miután Brava 2010. május 14-én elérhetővé tette saját MySpace weboldalán. 


Szerelem és halál
Ofra 1997. július 15-én feleségül ment Doron Ashkenazi üzletemberhez. A frigyet nem kísérte gyermekáldás. Bő két és fél évvel később, 2000. február 23-án Ofra Haza tüdőgyulladásban meghalt. Negyvenkét éves volt. Halála világszerte megdöbbenést váltott ki. Az izraeli sajtóban egymást érték a nekrológok, a rádióállomások pedig folyamatosan játszották a dalait. Ehud Barak miniszterelnök is méltatta az elhunytat, akit a kultúra nagykövetének nevezett. Szerinte az énekesnő izraeliek milliói számára mutatott példát azzal, hogy a legmélyebb nyomorból eljutott az izraeli kultúra csúcsára. A nemzeti gyászban bombaként robbant a vezető izraeli lap, a Ha'aretz híradása, amely szerint Ofra halála az AIDS-vírussal függ össze. A család nem erősítette meg, de nem is cáfolta a hírt. A rajongók többsége kizártnak tartotta, hogy az erény megtestesítőjeként tisztelt sztárjuk erkölcstelenül viselkedett volna. Úgy vélték, az énekesnő önhibáján kívül fertőződött meg HIV-vírussal, és a férjét tartották bűnösnek. Ashkenazi bő egy évvel élte túl a feleségét: 2001. április 7-én halt meg, valószínűleg kábítószer-túladagolás következtében. Boncolása során megállapították, hogy valóban HIV-fertőzött volt. Két gyermeket hagyott árván: egy nyolcéves kislányt az első házasságából és egy tizennégy éves adoptált fiút. 


Bezalel Aloni, Haza menedzsere 2007-ben könyvet adott ki Michtavim L'Ofra címmel. A kötet azokon a leveleken alapul, amelyeket közel három évtizedes ismeretségük során Aloni írt a felfedezettjének. A menedzser azt állította, hogy Ofra a házassága előtt senkivel sem élt szexuális életet, ezért a halálos vírussal csakis a férje fertőzhette meg. Ugyanazon év március 22-én Tel-Aviv egyik parkját az énekesnőről nevezték el. Az Ofra park a Hatikvah negyedben található, annak az utcának a végében, ahol a művésznő világra jött. A parkban természetesen játszótér is van, hiszen Ofra nagyon szerette a gyerekeket, akiknek 1982-ben lemezt is készített. A tragédia óta eltelt bő egy évtized alatt az izraeli tévécsatornák számos műsort szenteltek az énekesnő emlékének. A rajongók magazint jelentettek meg róla, a kollégák pedig 2002-ben egy koncerttel emlékeztek rá, amelyen Ofra dalait énekelték. 


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1983: Frei (Deutsche Version) / High (Englisch Version)
* 1983: Hi (Hebrew Version) / High (English Version)
* 1983: Va, va, va... (Version Française) / Hi! (Version Hébraique)
* 1984: Galbi (12" Long Version) / Galbi (12" Short Version)
* 1988: Galbi (The Sehoog Mix) / Galbi (Instrumental) / Love Song
* 1988: Galbi / Love Song
* 1988: Im Nin' Alu (7" English Mix) / Im Nin' Alu (7" Yemen Vocal)
* 1988: Im Nin' Alu (Played in Full Mix) / Im Nin' Alu (7" English Mix) / Im Nin' Alu (Extended Mix)
* 1988: Shaday / Shaday (Instrumental)
* 1989: Im Nin' Alu / Galbi / Eshal / Love Song
* 1989: Wish Me Luck / Mm'mma
* 1989: Wish Me Luck (The Hamsah Mix) / Wish Me Luck (The Yemenite Piano Dub Mix) / Mm'mma (My Brothers Are There) 
* 1989: Ya Ba Ye (Long Distance Mix) / Ya Ba Ye (S.O.S. Dub) / Da'asa / Ya Ba Ye (Get Yer Ya Ba's Out Mix) / Ya Ba Ye (Dope Dub)
* 1989: Da'Ale Da'Ale (You Are My Angel) ('89 Dance Mix) / Da'Ale Da'Ale (You Are My Angel) (7" Radio) / Da'Ale Da'Ale (You Are My Angel) (12" Instrumental) / Da'Ale Da'Ale (You Are My Angel) (New Beat Dance) / Da'Ale Da'Ale (You Are My Angel) (Power Flange) (promóciós lemez)
* 1989: I Want to Fly / Da' Asa
* 1989: Fata morgana / Taw Shi / Slave Dream
* 1991: Daw Da Hiya / Daw Da Hiya (Instrumental Version) / Mystery, Fate And Love
* 1991: Daw Da Hiya / Mystery, Fate And Love
* 1991: Freedom for the World / For You Children / Put Your Head on My Shoulder (Paul Anka with Ofra Haza)
* 1991: Today I'll Pray (Oggi Preghero') / Ya Ba Ye
* 1992: Innocent – A Requiem for Refugees / Barefoot / Innocent – A Requiem for Refugees (Instrumental)
* 1993: Jenseits von Liebe (Love Is In Vain) (Radio Version) / Jenseits von Liebe (Love Is In Vain) (Long Version) (Stefan Waggershausen und Ofra Haza)
* 1995: Mata Hari / Fatfata / Kashmir
* 1996: Love Song (Dr. Lunatic's Keemovision UK Radio Edit) / Love Song (Dr. Lunatic's Keemovision) / Love Song (Levents CST Mix) / Love Song (Dr. Lunatic Mix) / Love Song (John Acquaviva Mix) / Love Song (B N'Bs Journey)
* 1997: Show Me (Single Edit) / Show Me (Trouser Enthusiasts' Kaleidoscope Perversion Mix) / Show Me (X-Cetiment Remix)
* 1997: Show Me (Trouser Enthusiasts' Kaleidoscope Perversion Mix) / Show Me (X-Citement Remix) / Im Nin' Alu (Ofra Goes to Hollywood Mix) / Im Nin Alu (Some Skunk Funk Remix)
* 1998: Babylon (The Blue Mix) / Babylon (Hanging Gardens) / Babylon (Aluminium Glue) / Babylon (My Pastie Weighs a Ton) / Babylon (Tower of Babel) / Babylon (808 Degrees) / Babylon (An Eye for An Eye) / Babylon (Hard As Stele)
* 1998: Give Me a Sign (Radio Edit) / Give Me a Sign (Walkerloop-Clubmix) / Ahava / Give Me a Sign (Album Version)
* 1998: The Queen of Tel Aviv (Radio Mix) / The Queen of Tel Aviv (Extended Mix) / The Queen of Tel Aviv (Club Mix) / Let's Go
* 2004: Open Your Heart / Kashmir
* 2008: Latet (Offer Nissim Remix) / Latet (Reconstruction Mix) 


Albumok
* 1974: Ahava Rishona (a Shechunat Hatikvah Workshop Theatre-rel)
* 1976: Ve-hutz Mizeh Hakol Beseder (a Shechunat Hatikvah Workshop Theatre-rel)
* 1977: Atik Noshan (a Shechunat Hatikvah Workshop Theatre-rel)
* 1979: Shir HaShirim Besha'ashu'im (a Shechunat Hatikvah Workshop Theatre-rel)
* 1980: Al Ahavot Shelanu
* 1981: Bo Nedaber
* 1982: Temptations
* 1982: Li-yeladim (gyerekdalok)
* 1983: Chai
* 1983: Shirei Moledet A
* 1984: Bayt Ham
* 1984: Shirei Teyman (Yemenite Songs és Fifty Gates of Wisdom címmel is megjelent) 
* 1985: Adamah
* 1985: Shirei Moledet B
* 1986: Yamim Nishbarim
* 1987: Album HaZahav (The Golden Album)
* 1988: Shaday
* 1988: Yemenite Love
* 1989: Desert Wind
* 1989: Shirei Moledet A + B
* 1992: Kirya
* 1993: Oriental Nights
* 1994: Kol Haneshama
* 1995: Queen in Exile (kiadatlan)
* 1997: Ofra Haza
* 1998: Ofra Haza at Montreux Jazz Festival (koncertlemez, 1990-es felvétel)
* 1998: Shirei Moledet 3
* 2001: Music History


Válogatások
* 1990: 12" Ers (Japán)
* 1995: The Golden Album (dupla CD)
* 1995: Star Gala (Németország)
* 2000: Greatest Hits vol.1 / Bemanginat Halev (Melody of the Heart)
* 2001: Osef-Manginat Halev – Greatest Hits
* 2004: Greatest Hits vol.2 / Bemanginat Halev (Melody of the Heart)
* 2008: Forever Ofra Haza – Her Greatest Songs Remixed (korábban ki nem adott dalt is tartalmaz)

VIDEÓK

Hageshem (csak zene!)



Tfila (French Version)




Amen Lamilim (Arabic Version)









Temple of Love (Sisters of Mercy featuring Ofra Haza)


My Love Is for Real (Paula Abdul & Ofra Haza)

Szabadíts (részlet az Egyiptom hercege című rajzfilmből)


1 megjegyzés:

  1. Én két regényt is írtam Ofráról, a Csodálatosról, hogy emléket állítsak neki az irodalomban. Ingyen letölthetőek a Magyar Elektronikus Könyvtárból. A linkek rájuk:

    A szivárványtündér: http://mek.oszk.hu/05200/05251/

    Ofra Házâ és Kajjám: http://mek.oszk.hu/09900/09904/

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.