disco

disco

2012. február 9., csütörtök

LA BIONDA / D. D. SOUND

Az olasz La Bionda együttest Carmelo és Michelangelo La Bionda alapította. A fivérek voltak az állandó tagok, rajtuk kívül stúdiózenészek és -énekesek, valamint háttértáncosok vettek részt a produkcióban. A La Bionda az 1970-es évek második felében Európa-szerte nagy népszerűségnek örvendett a diszkórajongók körében. Ismertebb slágerei: One for You, One for Me; There for Me; Sandstorm; Bandido; Baby Make Love; Disco Roller; I Wanna Be Your Lover. A testvérek D. D. Sound néven is adtak ki lemezeket olyan slágerekkel, mint a 1, 2, 3, 4… Gimme Some More!, a Café és a She's Not a Disco Lady. Az 1980-as évektől kezdve elsősorban filmzenéket írtak, valamint zenei producerként dolgoztak. 


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
A La Bionda fivérek szicíliai származásúak: Carmelo 1949. február 2-án, Michelangelo 1952. augusztus 25-én született, mindketten a Catania tartományhoz tartozó Ramacca városában. Zenei karrierjük 1970-ben kezdődött: a Primo sole, primo fiore című szerzeményüket a Ricchi e Poveri együttes adta elő egy velencei Beatles-dalfesztiválon. Az olasz Wikipédia szerint a testvérek egy milánói színházban kezdték pályafutásukat, és személyesen 1972-ben a Festival di Avanguardie e Nuove Tendenze rendezvényen léptek először a közönség elé. 1973-ban jelent meg első nagylemezük, az akusztikus Fratelli La Bionda Srl, amelynek elkészítéséhez baráti segítséget nyújtott Eugenio Finardi énekes. Két évvel később Tutto va bene címmel került az üzletekbe a La Bionda második albuma, amelyet Londonban vettek fel, a Beatles által alapított legendás Apple cég stúdiójában. Egyik nagylemez sem aratott igazán nagy sikert, ugyanis instrumentális felvételeket is tartalmaztak, a szerzemények többsége pedig az Olaszországban (és Európában) akkor még nem igazán ismert west coast stílust képviseli. A fivérek mégis szép emlékeket őriznek korai albumjaikról, mivel lehetőségük adódott a kísérletezésre, és saját maguk alakíthatták ki a nekik legjobban tetsző hangzást. Ezt az önállóságot később is igyekeztek megőrizni, ámbár az üzleti siker érdekében visszafogták kísérletező hajlamaikat, és inkább a legmenőbb trendet próbálták meglovagolni, amely az 1970-es évek közepén egyértelműen a diszkózene volt. 


A La Bionda fivérek voltak a producerei Amanda Lear első kislemezének, amelyre Lethal Leading Lady címmel egy dalt is írtak. Az együttműködés nem volt éppen felhőtlen, a későbbi diszkókirálynő ugyanis nagyon határozottan kifejezésre juttatta, hogy mit akar, és akkor még nem a diszkózenét akarta. Amanda karrierje legelején még rockénekesnő, az „új Tina Turner” szeretett volna lenni, ám épp első kislemezének kedvezőtlen fogadtatása miatt váltott stílust – és producert is: a La Bionda testvérek helyébe Anthony Monn lépett, aki a diszkó műfaj egyik legnagyobb európai sztárját faragta a szőke dívából. A Londonból hazatért fivérek úgy ítélték meg, hogy a szigetország zenei sokszínűségével ellentétben Olaszország nem kedvező terep a zenei elképzeléseikhez, ezért Monacóba települtek át, ahonnan később az NSZK-ba mentek. München volt ugyanis az eurodisco fellegvára. Itt stúdiómuzsikusok közreműködésével vették fel a divatos diszkóhangzást követő lemezeiket, amelyek olykor D. D. Sound, máskor La Bionda névvel jelentek meg. Egyes netes források szerint a D. D. Sound kizárólag stúdióprojekt volt, és sikeresebb, mint a La Bionda, jelen sorok írója azonban mindkét állítást cáfolja. Az interneten ugyanis fellelhetők olyan régi tévéfelvételek, melyeken a fivérek D. D. Sound néven léptek fel, és a világhálón található korabeli slágerlisták szerint sem egyértelmű, hogy a D. D. Sound lett volna az üzletileg sikeresebb projekt.


D. D. Sound
1977-ben került forgalomba a D. D. Sound első LP-je. Erről a Burning Love és a Disco Bass című szerzemények váltak slágerré. Az albumot Burning Love címmel is kiadták, Svédországban viszont Disco Delivery címmel jelent meg. (Az együttes teljes neve egyébként Disco Delivery Sound.) A D. D. Sound legnagyobb slágere szintén 1977-ből származik: a 1, 2, 3, 4… Gimme Some More! egyike a korszak legjobb és legnépszerűbb diszkófelvételeinek. A fivérek a következő esztendőben Café címmel adták ki újabb nagylemezüket. Az A oldalon hallható bő 15 perces, sodró ritmusú, latinos hangvételű címadó felvétel méltán aratott sikert egész Európában. 1979-ben a Hootchie-cootchie című szerzeményükből lett sláger. 1980-as kislemezük egyik felvétele, a Love Me Tonight Luisa Fernández előadásában szintén megjelent. A D. D. Sound valamennyi lemeze Münchenben készült, ugyanakkor az olasz Baby Records címkéje látható rajtuk. Carmelo és Michelangelo évekkel később úgy nyilatkozott, hogy csodálatos élményeik vannak azokból az évekből, élvezték a sikereket, az állandó fellépéseket, a társasági életet, a népszerűséget. Mégsem éreznek nosztalgiát az elmúlt évek iránt, ugyanis mindketten mindig a jelennek és a jövőnek éltek, mert szerintük az viszi őket előre, és nem a múlton való ábrándozás. 


La Bionda
Carmelo és Michelangelo első két nagylemezük sikertelensége után csak 1978-ban adott ki újabb albumot La Bionda néven, ugyanezzel a címmel. A mindössze 5 dalt tartalmazó LP nagy sikert aratott, hiszen akkoriban tombolt az európai diszkóláz. Az album húzóslágere, a One for You, One for Me idővel az 1970-es évek popzenéjét felidéző válogatások egyik leggyakoribb trackje lett. Sikernek bizonyult még a keleties hangvételű, bő 10 perces Sandstorm is. A lírai There for Me című dal hamar örökzölddé vált: műsorára tűzte például minden idők egyik legsikeresebb énekesnője, az egyiptomi származású Dalida, továbbá az olasz Patty Pravo, 1998-ban pedig Sarah Brightman és José Cura szintén elénekelte. Létezik magyar változat is Korda György és Balázs Klári előadásában. 1979-ben a La Biondának két nagylemeze is megjelent: a Bandido és a High Energy közül egyértelműen az előbbi a jobb, sőt igazából ez a zenekar legkiforrottabb albuma, noha ugyanaz a kísérletező kedv jellemzi, mint a korai LP-ket. A nagy sláger, a Baby Make Love mellett olyan szerzeményeket tartalmaz, mint például az amerikai diszkóstílust idéző címadó felvétel, a Bandido, a megnyugtató ritmusú Black and White, a futurisztikus Deserts of Mars és a nosztalgikus Will she or won’t she? A High Energy Donna Summer Hot Stuff című aktuális rockdiszkó slágerének nyomdokain haladt, ennek ellenére inkább a diszkósabb Disco Roller, semmint a rockosabb I Got Your Number vált népszerűvé róla. 


Az 1980-as La Bionda-LP-ről a címadó I Wanna Be Your Lover vált slágerré, ráadásul saját szerzeményeik közül ez a fivérek egyik kedvence. A dalhoz készült animációs videoklipet Guido Manuli készítette, aki Olaszországban hasonló jellegű rövidfilmjei révén ismert. A La Biondának 1981-ben Boxes és Rocky Woman címmel jelentek meg kislemezei. A diszkóláz elmúltával a fivérek hosszabb időre felhagytak a saját lemezek készítésével, és inkább filmzenéket komponáltak, illetve mások lemezeinek elkészítésében vettek részt mint szerzők és/vagy producerek. (Bár az is igaz, hogy Carmelo 1984-ben megjelentetett egy szólókislemezt, az I Love Yout.) A magyar mozik is bemutatták azokat a Bud Spencer- és Terence Hill-filmeket, amelyeknek a La Bionda volt a zeneszerzője. A fivérek pártfogoltjai közül Aida Cooper, a Pepe Goes to Cuba és főleg a Righeira (Vamos a la playa) volt sikeres. 1988-ban Michelangelo Sex címmel írt egy dalt az olasz kebelcsoda, Sabrina aktuális albumára. Hosszabb szünet után, 1999-ben Eeah Dada! címmel egy maxilemez jelent meg a La Bionda nevével. A felvételt akkoriban gyakran játszották a diszkóklubokban. Néhány régebbi La Bionda-sláger remixe is megjelent, nem beszélve a különféle válogatásokról és a sikeres nagylemezek CD-változatairól. Mindezek ellenére a La Bionda iránt már nem támadt akkora érdeklődés, mint például az 1990-es évek vége felé a Boney M. vagy Amanda Lear iránt. A La Bionda milánói stúdiójában az idők folyamán olyan világhírességek dolgoztak, mint például Ray Charles, Robert Palmer, Paul Young, a Depeche Mode, Laura Pausini és Rihanna. A fivérek ma már boldog családapák is: fiaik bár zenekedvelők, de inkább egyéb művészeti ágakban és a sportban próbálnak érvényesülni.


LA BIONDA-DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1977: Prisoner / Come Down Easy 
* 1978: One for You, One for Me / There for Me
* 1978: There for Me / One for You, One for Me
* 1978: One for You, One for Me /Hey Woman
* 1978: One for You, One for Me / Sandstorm
* 1978: One for You, One for Me / Song for Smokey and the Bandit 
* 1979: Baby Make Love / There’s No Other Way
* 1979: Bandido / There’s No Other Way
* 1979: Bandido / Welcome Home
* 1979: Bandido (Spring Disco Mix) / Welcome Home (Spring Disco Version)
* 1979: Bandido (Spring Mix) / Moonlight Palais
* 1979: Never Gonna Let You Go / Moonlight Palais
* 1979: Disco Roller / Tune It Up
* 1979: I Got Your Number / Listen to My Heart
* 1980: I Wanna Be Your Lover / Action
* 1981: Quiero Ser Tu Amante / Action
* 1981: Boxes / La La Love You
* 1981: You´re So Fine / The Cyclone Rock 
* 1981: Rocky Woman
* 1982: Sandstorm (Vocal) / Sandstorm (Instrumental)
* 1994: 1 for U, One X Me (D.J. Fharley Remix) / 1 for U, One X Me (Original Version) / 1 for U, One X Me (Spanish Version) 
* 1999: Eeah Dada! (Airplay Remix) / Eeah Dada! (Hit Radio Version) / Eeah Dada! (Extended Airplay Remix) / Eeah Dada! (New House Version) / Eeah Dada! (New Club Euro Version)
* 1999: Eeah DaDa (Airplay Remix) / Eeah DaDa (Hit Radio Version) / Eeah DaDa (Extended Airplay Remix) / Eeah DaDa (New House Version)
* 1999: Eeah Dada! (New House Version) / Eeah DaDa! (Hit Radio Version) / Eeah Dada! (New Club Euro Version) / Eeah Dada! (House Version 2)
* 1999: Eeah Dada! (Airplay Rmx) / Eeah Dada! (Hit Radio Version)

Albumok
* 1973: Fratelli La Bionda Srl
* 1975: Tutto va bene
* 1978: La Bionda
* 1979: Bandido
* 1979: High Energy
* 1980: I Wanna Be Your Lover

Válogatások
* 1994: The Collection
* 1994: Dancing with La Bionda
* 2002: I Grandi Successi Originali
* 2009: Collections


D. D. SOUND-DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1977: 1, 2, 3, 4… Gimme Some More! / We Like It
* 1977: Disco Bass / Disco Bass (Instrumental)
* 1977: Burning Love (stereo) / Burning Love (mono)
* 1977: Burning Love / Shopping Baby
* 1977: Shopping Baby / Burning Love
* 1977: Shopping Baby (stereo) / Shopping Baby (mono)
* 1978: She's Not a Disco Lady / Café (Short Version)
* 1978: She's Not a Disco Lady / Show Me Your Love
* 1978: Hawaii Calls Me Home / Sweet Freedom
* 1979: Café / Backstreet Baby
* 1979: Café / She's Not a Disco Lady
* 1979: Café (New American Remix) / Back Street Baby 
* 1979: Hootchie-cootchie / Hootchie-cootchie (Instrumental)
* 1980: Love Me Tonight / Hootchie-cootchie (Instrumental)
* 1981: Wake Up in the Night / The Night They Invented te Disco
* 1981: Hootchie-cootchie / Your Kind of Music
* 1982: Hawaii Calls Me Home
* 1999: 1, 2, 3, 4… Gimme Some More! (Original '97 Mix) / 1, 2, 3, 4… Gimme Some More! (Cyb Astro Mix) / 1, 2, 3, 4… Gimme Some More! (Cyb Hardbeat Mix) 
* 1999: 1, 2, 3, 4… Gimme Some More! (Cyb on the Run) / 1, 2, 3, 4… Gimme Some More! (Radio Edit) / 1, 2, 3, 4… Gimme Some More! (Cyb Astro Mix) / 1, 2, 3, 4… Gimme Some More! (Cyb Hardbeat Mix) 
* 2000: Café (RMN UK House Remix 2001) / Café (RMN Blue Remix) / Café (Original Version) / Café (Superstar DJ Club Mix)
* 2000: Café (RMN UK House Rmx 2001) / Café (RMN vs King Blue Rmx) / Café (Original Version) / Café(Superstar RMN DJ Club Mix)

Albumok
* 1977: D. D. Sound
* 1977: Disco Bass
* 1978: Café
* 1979: The Hootchie Cootchie

Válogatások
* 1979: The Best of D. D. Sound
* 1992: The Best of D. D. Sound (nem azonos az 1979-es lemezzel!)

FILMZENÉK
* 1980: Szuperzsaru (Poliziotto superpiù)
* 1981: Kincs, ami nincs (Chi trova un amico, trova un tesoro) 
* 1982: Rabló-pandúr (Cane e gatto)
* 1982: Bello mio, bellezza mia
* 1984: A tu per tu
* 1985: Szuperhekusok (Miami Supercops)
* 1987: Gazdagok és csalók (Roba da ricchi) 
* 1987: L’Estate sta finendo
* 1991: Dedra in sogno
* 1995: Ragazzi della notte
* 1997: Én vagyok a fegyver (Cyberflic) 
* 1999: L’ispettore Giusti (tévésorozat) 

LA BIONDA-VIDEÓK


One for You, One for Me (másik klip) 

Hey Woman (csak zene!) 


There for Me (csak zene!) 

Bandido (Extended Version) 



Deserts of Mars (csak zene!)

Moonlight Palais (csak zene!) 

Will She or Won't She? (csak zene!) 



I Wanna Be Your Lover (másik klip) 

You're So Fine (csak zene!) 



D. D. SOUND-VIDEÓK 



We Like It (csak zene!) 

Disco Bass (csak zene!) 


Hawaii Calls Me Home (csak zene!) 

Café (csak zene!)

Hootchie-cootchie (csak zene!) 
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.