disco

disco

2012. február 13., hétfő

AFRIC SIMONE

Afric Simone (Mozambik, Maputo, 1956. július 17.) mozambiki születésű énekes és dobos eredeti neve: Henrique Simone. Az 1970-es évek közepén vált népszerűvé, legismertebb slágerei: Ramaya, Hafanana, Playa Blanca. Méltatói szerint a breaktánc és a beatboxing (különféle hangszerek – leggyakrabban a dob és a cintányér – hangjának imitálása a hangképző szervek segítségével) előfutára volt. Túl a csúcson Budapesten is fellépett 1982-ben a Budapest Sportcsarnok megnyitása alkalmából rendezett diszkógálán.


KARRIERTÖRTÉNET
Afric Simone születésének helyét illetően eltérőek az internetes források. A leggyakoribb információ szerint Maputóban született, az angol Wikipédia szerint azonban Kínában. Apja egy brazil férfi volt, anyja mozambiki származású. Kilencéves korában meghalt az édesapja, és a csonka család állítólag ekkor ment az anya szülőhazájába, Mozambikba. Simone-ra Lourenço Marquesben, Mozambik fővárosában (jelenlegi neve: Maputo) figyelt fel egy menedzser, aki Londonba hívta. Itt egy jó összeköttetésekkel rendelkező másik üzletembernek köszönhetően más európai városokban is fellépési lehetőségekhez jutott. Eleinte persze be kellett érnie kisebb klubokkal, különböző tévéshow-kkal. Előfordult, hogy csupán dobolni hívták egy együtteshez. Fokozatosan került a középpontba, és jutott egyre rangosabb meghívásokhoz. A különféle afrikai nyelvjárások mellett megtanult angolul, franciául, portugálul és németül. Hitvallása viszont az volt, hogy a legfontosabb a zene és a ritmus, ezeket mindenki megérti. Dalainak szövege olykor valamiféle kevert halandzsa nyelven íródott, zömmel angol és afrikai szavakból. A szerencse Eddy Barclay, francia lemezproducer személyében mosolygott rá, aki megnézte egyik műsorát, és fantáziát látott a támogatásában. 1974-ben jelent meg első albuma, a Mr. Barracuda. Már erről is slágerré vált néhány dal, mint például a Barracuda vagy az El Cocodrilo, de a nagy dobást a következő évben kiadott Ramaya című LP jelentette. Erről a címadó felvétel és a Hafanana egész Európában nagy sláger lett, és ahogy egy magyar újságíró később kissé pikírten megjegyezte, „akkoriban minden vurstliban ezek és ehhez hasonló dalok harsogtak a hangszórókból.”


A következő esztendőben az Aloha Playa Blanca című LP került az üzletekbe. A cím az album két slágerét rejti, melyek közül a Playa Blanca bizonyult emlékezetesebbnek, 1984-ben Moonlight and Dancing címmel a Saragossa Band is feldolgozta. Bár a diszkózene igazából Simone sikerei idején kezdett népszerűvé válni Európában, az énekes mégis viszonylag hamar kikerült az élvonalból. Későbbi lemezei már nem voltak igazán sikeresek, ő maga viszont továbbra is vállalt fellépéseket. 1982-ben Budapestre is eljutott, ahol az 1999-ben leégett Budapest Sportcsarnok megnyitásának tiszteletére rendezett diszkógálán lépett fel a holland Babe és Vulcano társaságában. 1997-ben a szlovák Maduar együttes feldolgozta Simone két legnépszerűbb slágerét, a Ramayát és a Hafananát. Mindkét új verzió sikert aratott Szlovákiában és Magyarországon, és talán ez is szerepet játszott abban, hogy a BMG cseh lányvállalata 2000-ben CD-n adta ki Afric Simone legnagyobb slágereinek válogatását. Állítólag mindmáig ez az énekes egyetlen, hivatalosan kiadott CD-je. Afric Simone az új évezredben Berlinben él orosz feleségével. Az elmúlt években különféle nosztalgiakoncerteken és tévéműsorokban lépett fel Oroszországban, Litvániában, Franciaországban, Németországban és Olaszországban. 


DISZKOGRÁFIA
(Zárójelben a legmagasabb holland slágerlistás helyezések.)

Kislemezek
* 1974: Barracuda / Humbala
* 1975: Ramaya / Piranha (#2)
* 1975: Hafanana / Sahara (#13)
* 1975: Hafanana / Vagabundo
* 1976: Aloha Wamayeh / Al Capone
* 1976: Aloha / Marabu
* 1976: Playa Blanca / Marabu (#14)
* 1977: Maria Magdalena / July
* 1979: Boogie Baby / Maria Magdalena
* 1979: Me Gusta Bailar / Jambo Jambo
* 1980: China Girl
* 1982: Marria, Sexy Bomba de Paris / Holiday


Albumok
* 1974: Mr. Barracuda
* 1975: Ramaya
* 1976: Aloha Playa Blanca
* 1978: Boogie Baby
* 1990: Afro Lambada

Válogatások
* 1984: The Best of Afric Simone
* 2000: Best of Afric Simone (CD)

VIDEÓK



Ramaya (másik klip)  

Ramaya (még egy klip) 


Hafanana (másik klip)


Aloha Wamayeh (csak zene!) 

Al Capone (csak zene!) 

Jumbo Jet (csak zene!)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.