disco

disco

2011. december 14., szerda

JERMAINE STEWART

William Jermaine Stewart (Egyesült Államok, Columbus, 1957. szeptember 7. – Egyesült Államok, Homewood, 1997. március 17.) amerikai énekes 1983-ban vált ismertté a The Word Is Out című dallal. Az Egyesült Államokban ezen kívül főleg a We Don't Have to Take Our Clothes Off című slágere volt igen népszerű, Magyarországon azonban leginkább az 1988-as Get Lucky előadójaként ismert. Karrierje az 1990-es évek elején megfeneklett, Set Me Free című utolsó stúdióalbuma hivatalosan meg sem jelent, csupán kalózváltozatokban terjedt. AIDS-szel összefüggő májrákban hunyt el 39 éves korában. 


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Jermaine szülei: Ethel M. és Eugene Stewart. A család 1972-ben költözött Chicagóba, ahol Jermaine megtette első lépéseit a szórakoztatóiparban. Kezdetben táncosként kapott munkát, állandó szereplője volt például a Soul Train és az American Bandstand című népszerű könnyűzenei tévéműsoroknak. Turnézott a The Staple Singers és a Chi-Lites együttesekkel. Az 1980-as évek közepéig olyan nagy sztárok hívták meg a műsoraikba, mint Millie Jackson, a The Temptations és a Tavares. Gyakran dolgozott az 1975-ben alakult Shalamar együttessel – Michael Jackson egyik kedvenc zenekarával –, ahol időnként a háttérvokálba is besegített. Háttérénekesként vett részt a brit Culture Club Colour by Numbers című 1983-as albumának elkészítésében is. A zenekar egyik tagja, Mikey Craig basszusgitáros ajánlotta be az Arista Records lemezcéghez. Ott Peter Collins producer irányításával készült el első kislemeze, a The Word Is Out (Stewart és Craig közös szerzeménye), amelyhez Párizsban forgattak videoklipet. A dal feljutott az R&B slágerlistára, ezért megjelenhetett Jermaine első szólóalbuma is, amely természetesen szintén a The Word Is Out címet kapta. Erről az I Like It című szerzemény az Egyesült Államokban és Európában egyaránt megjelent, a Get Over It című kislemezt viszont csak az öreg kontinensen forgalmazták. Az LP nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az Arista azonban újabb esélyt adott a tehetséges kezdőnek.


Az áttörés
Az 1986-ban megjelent Frantic Romantic olyan legendás személyiségek támogatásával készült, mint John „Jellybean” Benitez és Narada Michael Walden. (Mindketten adtak ki szólólemezeket is, ám elsősorban mások karrierjének egyengetésében szereztek elévülhetetlen érdemeket.) A nagy sláger, a biztonságos szexet népszerűsítő We Don't Have to Take Our Clothes Off Walden és Preston Glass közös szerzeménye. A dal ötödik lett a Billboard Hot 100 slágerlistáján, az angol toplistán pedig a második helyig jutott. Népszerűsége részben annak is köszönhető, hogy felhasználták a sikeres krimisorozat, a Miami Vice betétdalaként is. (Kevin Smith Zack és Miki pornózik című 2008-as vígjátékában szintén elhangzik ez a sláger.) A nagylemezből több mint egymillió példány kelt el. A másodikként megjelent kislemez, a Jody mind az Egyesült Államokban, mind Angliában bejutott a Top 50-be. A dalt Jermaine közeli barátja, a Shalamar együttes egykori énekesnője, Jody Watley ihlette. A harmadik kislemez, a Don't Ever Leave Me csak az Egyesült Királyságban került a lemezboltokba. A slágerlistán a 76. helyig jutott. Az összesen kilenc felvételt tartalmazó Frantic Romanticra szánták eredetileg a Wear Out the Grooves című dalt is, amely végül az Ingerlő idomok című film soundtrackjébe került át, valamint Jermaine saját szerzeményét, a Don't Wait for the Boys című dalt, amely a halála után kiadott tribute-albumon jelent meg először. 


A tetőpont
A Say It Again című harmadik LP elkészítését André Cymone felügyelte, aki olyan sztárokkal dolgozott korábban, mint Prince és a már említett Jody Watley. A nagylemez pop- és danceorientált felvételeket tartalmaz, melyek közül a címadó Say It Again (szerzők: Bunny Sigler – Carol Davis), a Get Lucky és a Don't Talk Dirty to Me aratták a legnagyobb sikert. A Get Lucky szerzője a Hot Chocolate volt énekese, a szólistaként sem ismeretlen Errol Brown, valamint a Clime Fisher duó egyik fele, Simon Climie. A Don't Talk Dirty to Me című slágert maga Cymone komponálta Stewart jó barátja, Jody Watley közreműködésével. Ez a felvétel különösen az NSZK-ban vált nagyon népszerűvé, hiszen ötödik lett a német slágerlistán, és az 1988-as év egyik legkelendőbb kislemezének bizonyult. Mellesleg ez is afféle „kampánydal”-ként született, amellyel Jermaine a fiatalok körében aggasztóan terjedő trágár beszéd ellen kívánt fellépni. A Say It Again kislemez az Egyesült Államokban az R&B Top 10-be került be, Angliában pedig a Top 10-be. Az LP európai változata tartalmazza a My Body című dalt is, amely a kontinensen slágerré vált. Öt dal – You Promise, Imagine, Places, Search, Attention – csak az albumról kimásolt kislemezek „B” oldalára került rá. Érdemes szót ejteni a háttérénekesekről is, akik között az elmaradhatatlan Jody Watley mellett olyan sztárokat is találhatunk, mint James Ingram vagy a többszörös Grammy-díjas Deniece Williams. A nagylemezt Stewart egy turnéval is népszerűsítette, amelyen saját együttese, a The Party kísérte. A zenekar tagjai: Michael Licata, Aaron McClain, Orlando Sims, Sam Menkemeller, Chris Guerzo, Thomas Hatcher és Robin Lyle.


Az utolsó próbálkozások
1989-ben jelent meg Jermaine negyedik és utolsó albuma az Aristánál, a What Becomes a Legend Most. Noha „rádióbarát” dalokat tartalmazott, és a rádióállomások derekasan népszerűsítették is, mégsem aratott igazán nagy sikert. Az első kislemez, a Tren De Amor mindössze a 75. helyig jutott a toplistán. A következő, az Every Woman Wants To még ennyit sem ért el, épphogy bekerült a brit Top 100-ba, ahol a 95. helyen állt meg. Az Arista Records és Jermaine útjai ezután szétváltak. A Hóbortos hétvége (1989) című sikeres filmvígjáték záró főcíme alatt Stewart énekli a Hot and Cold című dalt, amelyet Andy Summersszel, a Police gitárosával írt. Az 1990-es évek elején a Reprise Recordsszal került kapcsolatba, ahol Jesse Saunders producer irányításával egy újabb albumot készített. A dalok a Say It Again stílusát idézték, a kedvező fogadtatás azonban nem ismétlődött meg. A Set Me Free című kislemez ugyanis oly csekély érdeklődést keltett, hogy az azonos című nagylemezt a Reprise Records nem hozta forgalomba. Stewart ekkoriban már sokat betegeskedett, ennek ellenére nem akarta feladni a karrierjét. 1996-ban egy következő album, a Believe in Me elkészítéséhez kezdett hozzá, de a munkát már nem tudta befejezni. 39 éves korában, 1997. március 17-én AIDS-szel kapcsolatos betegségben hunyt el a Chicagóhoz közeli Homewoodban. A Sors kegyetlen tréfája, hogy a biztonságos szex egyik első könnyűzenei prófétája a magánéletben mégsem volt elég óvatos. Egyik barátja szerint Jermaine a halála előtt egy könyvet írt, hogy beavassa a közönséget szerelmi élete titkaiba. Mivel a pletykák szerint számos színes bőrű hírességgel – köztük jó néhány családapával – került intim viszonyba, nyilván akadtak olyanok, akik megkönnyebbülve vették tudomásul, hogy a könyv végül nem jelent meg, a kéziratnak állítólag nyoma veszett. 


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1983: The Word Is Out (Extended Version) / The Word Is Out (Dub Version)
* 1983: The Word Is Out / Month of Mondays
* 1983: The Word Is Out – West Mix (Extended Version) / The Word Is Out / The Word Is Out – East Mix (Extended Version)
* 1983: The Word Is Out (Extended Version) / The Word Is Out (Dub Version) / The Word Is Out (Short Version)
* 1984: Get Over It / Get Over It (Instrumental)
* 1985: We Don't Have to Take Our Clothes Off (Extended Version) / Brilliance
* 1985: We Don't Have to Take Our Clothes Off (Dance Remix) / We Don't Have to Take Our Clothes Off (Dub Version) / We Don't Have to Take Our Clothes Off (Short Version)
* 1985: We Don't Have to Take Our Clothes Off / Give Your Love to Me
* 1985: I Like It (Extended Version) / I Like It (Dub Version) / Month of Mondays
* 1985: I Like It (Extended Remix) / I Like It (Dub Version) / I Like It (Single Version)
* 1985: I Like It / Debbie
* 1986: Frantic Romantic / Versatile
* 1987: Say It Again (Extended Remix) / You Promise
* 1987: Say It Again / We Don't Have to Take Our Clothes Off / Dress It Up / You Promise
* 1987: Don't Ever Leave Me (Extended Version) / Don't Ever Leave Me / Give Your Love to Me
* 1988: Get Lucky / Get Lucky (Extended Remix) / Say It Again (The Jingle Mix) / Imagine
* 1988: Get Lucky (Extended Remix) / Get Lucky (Dub Version) / Imagine
* 1988: Get Lucky (Extended Remix) / Get Lucky (Dub Version)
* 1988: Get Lucky (Extended Dance) / Get Lucky (Dub Version) / Get Lucky (Single Version) / Get Lucky (R&B Mix) / Imagine
* 1988: Get Lucky / Imagine
* 1988: Don't Talk Dirty to Me (Extended Dance Version) / Don't Talk Dirty to Me (Dub Version) / Don't Talk Dirty to Me (Single Version) / Don't Talk Dirty to Me (Extended Dance Edit) / Places
* 1988: Don't Talk Dirty to Me (Extended Remix) / Don't Talk Dirty to Me (Dub Version) / Places
* 1988: Don't Talk Dirty to Me / Places
* 1988: Don't Talk Dirty to Me (Radio Edit) / Don't Talk Dirty to Me (Remix Edit) / Get Lucky (New York Mix) / Places
* 1989: Is It Really Love (7" Mix) / Get Lucky (Album Version) / Is It Really Love (Extended Mix) / Search
* 1988: Is It Really Love (Extended Remix) / Is It Really Love (Dub Mix) / Search
* 1988: Is It Really Love / Search
* 1989: Tren De Amor / Got to be Love (The Cymone Mix) / Tren De Amor (Express Mix) / When Sex Becomes a Religion
* 1989: Tren De Amor (Express Mix) / Tren De Amor (A Cappella Mix) / When Sex Becomes a Religion 
* 1990: Every Woman Wants To (7" Remix) / Every Woman Wants To (New New Mix) / Holes in My Jeans / Every Woman Wants To (Album Version)
* 1990: Every Woman Wants To (New-New Mix) / Every Woman Wants To (Album Version) / Holes in My Jeans
* 1992: Set Me Free (I Gotta Go Single Edit) / Set Me Free (Album Version) / Set Me Free (Don't Call Me I'll Call U R&B Version) / Set Me Free (Classical Club Mix) / Set Me Free (Ambient House Mix)
* 1992: Set Me Free (Classical Club Mix) / Set Me Free (Classical Club-Stremental) / Set Me Free (Ambient House Mix) / Set Me Free (Funky Dub Version) / Set Me Free (Piano Trax) / Set Me Free (Don't Call Me I'll Call U R&B Version)
* 2009: Clothes Off! (Soul Seekerz Club Mix) / Clothes Off! (Original Vocal Mix) / Clothes Off! (Playmaker Club Mix) / Clothes Off! (Soul Seekerz Dirty Dub) / Clothes Off! (Playmaker Diesel Dub) / Clothes Off! (Soul Seekerz Radio Edit) / Clothes Off! (Playmaker Radio Cut) (Miami Starfish Ft. Jermaine Stewart)


Albumok, válogatások
* 1984: The Word Is Out
* 1986: Frantic Romantic
* 1987: Say It Again
* 1989: What Becomes a Legend Most
* 1992: Set Me Free (nem jelent meg)
* 2005: A Tribute to Jermaine Stewart’ Attention
* 2005: Greatest Hits
* 2010: Frantic Romantic (az 1986-os album CD-n bónuszfelvételekkel)

VIDEÓK







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.