disco

disco

2011. december 28., szerda

GEORGE BAKER SELECTION

A holland George Baker Selection 1967-ben alakult, de ezt a nevet csak 1969-ben vette fel. Addig az együttes Soul Invention néven futott. 1969-ben megjelent első kislemeze, a Little Green Bag, amely jelentős nemzetközi sikert aratott. Magyarországon hat évvel későbbi slágere, az Una Paloma Blanca volt különösen népszerű. 1977-ben George Baker énekes kivált a zenekarból, hogy szólistaként dolgozzon tovább. 1982-ben újjászervezte az együttest, de 1989-től ismét szólóban énekel. (A George Baker Selectionről meglepően kevés információ található a világhálón, ráadásul az adatok részben hiányosak, gyakran pedig ellentmondanak egymásnak.)


TAGOK
Az eredeti felállás
* George Baker [Johannes Bouwens] (ének, gitár, furulya, orgona, zongora, mandolin, 1967–1977, 1982-től)
* Jacques Greuter (ének, orgona, zongora, fuvola, harmonika, 1967–1982)
* Eric Bardoen (szaxofon, 1967–1970)
* Job Netten (gitár, 1967–1970)
* Henk Kramer (szaxofon, 1967–1970)
* Ton Vredenburg (dob, 1967–1970)
* Theo Vermast (basszusgitár, 1967–1968)

Később csatlakoztak
* Jan Visser (basszusgitár, 1968–1971)
* Jan Hop (dob, 1970-től)
* George Thé (ének, gitár, basszusgitár, 1970-től)
* Cor Veerman (basszusgitár, 1971–1974)
* Martin Schoen (basszusgitár, 1974–1982)
* Lida Bond (ének, 1974–1977)
* Nathalie More (ének, 1977–1982)
* Willy Delano (ének, 1977–1982)
* Nelleke Brzoskowsky (ének, 1982-től)
* Elly Bloothoofd (ének, basszusgitár, 1982-től)
* Pieter Goeman (orgona, zongora, 1982-től)


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
A George Baker Selection története 1967-ben kezdődött, amikor a Soul Invention együttes énekest keresett. A 23 éves Johannes (Hans) Bouwens (művészneve: George Baker) elment a meghallgatásra. Fiatal kora ellenére Bouwens mozgalmas múltat mondhatott magáénak: állítása szerint tizenkét együttesben fordult már meg, és mintegy negyvenféle foglalkozást űzött építőmunkástól a kéményseprőig. A próbaéneklés sikeresen végződött, ám a formáció karrierje csak két évvel később kezdett beindulni, amikor a Soul Invention részt vett a Negram lemezcég által meghirdetett meghallgatáson. Ennek eredményeként Richard de Bois producer irányításával három dalt vettek fel. Ezek egyike volt a Little Green Bag, Bouwens és Jan Visser közös szerzeménye. Állítólag alig egy óra leforgása alatt született meg egy Visser által improvizált gitármotívumból, amelyhez Hans írt szöveget, és ő végezte a teljes hangszerelést. A producer úgy döntött, hogy a három felvett dal közül elsőként a Little Green Bag jelenik meg kislemezen, mert biztosra vette, hogy siker lesz. Ennek érdekében a Soul Invention az énekes művészneve nyomán felvette a könnyebben megjegyezhető George Baker Selection nevet. Richard de Bois egyébként nem tévedett, hiszen a Little Green Bag nemcsak a holland, hanem az amerikai és a kanadai slágerlistára is felkerült. George Baker később így emlékezett vissza első sikerükre: „Soha nem felejtem el, amikor a fiatal Lex Harding, a híres holland rádiós lemezlovas felkonferálta a lemezünket: »Következik egy új együttes legelső és kiváló kislemezével, a Little Green Baggel. Reméljük, nem ez lesz az egyetlen slágerük.«”


A siker hullámain
Lex Harding reményei valóra váltak, a George Baker Selection újabb dalai is sikert arattak, különösen a Midnight és az Over and Over. 1970-ben azonban az együttes jelentős átalakuláson ment keresztül. Négyen távoztak, de csak ketten érkeztek a helyükre. Az új felállásban készült el a 12 felvételt tartalmazó bemutatkozó nagylemez, amely természetesen a Little Green Bag címet kapta. Ezt egy külföldi turné követte Suriname-ben és a Holland Antillákon, majd 1971-ben Olaszországban. Mindez már nem kis részben már Jaap Buys menedzser érdeme volt, aki Bakerrel szövetkezve kezébe vette az együttes ügyeinek intézését, hogy a fiúknak a zenén kívül semmi egyébbel ne kelljen foglalkozniuk. 1971-ben távozott a zenekarból Jan Visser basszusgitáros, akinek a helyét a Left Side együttesből érkezett Cor Veerman foglalta el. 1972-ben a George Baker Selection holland, belga és nyugatnémet turnén vett részt, miközben a slágerlistákon olyan dalokkal szerepelt, mint a Holy Day és az I’m on My Way. Érdekes módon a Baby Blue című felvétel Hollandiában csak 1974-ben jelent meg, az előző évben azonban a belga, a dél-afrikai és az új-zélandi slágerlistán egészen a csúcsig jutott. 1974-ben újabb tagcserékre került sor. Cor Veermant leváltotta Martin Schoen, az újonnan érkezett Lida Bond énekesnő hangja pedig lehetővé tette, hogy az együttes zenei repertoárja az amerikai countrytól a holland népzenéig íveljen. Aranylemez lett az 1974-es stúdióalbum, a Hot Baker, illetve az ugyanabban az évben kiadott dupla válogatáslemez is.


Fehér galamb a reggeli égbolton
1975 különösen sikeres esztendő volt a George Baker Selection karrierjében. Una Paloma Blanca című kislemeze világslágernek bizonyult, heteken át vezette a holland, a nyugatnémet, a svájci, az osztrák, a dán, a lengyel, a török, a dél-afrikai, az ausztrál és az új-zélandi slágerlistát. Magyarországon is nagy sikert aratott, ahogy mondani szokás, egy időben „még a csapból is ez folyt”. Olyannyira, hogy a korabeli magyar szlengben elterjedt az „Unom a Paloma Blankát!” szólás is. Erre az unalomra kellő okot szolgáltathatott még az is, hogy Korda György Fehér galamb című magyar nyelvű verzióját szintén gyakran lehetett hallani a Magyar Rádióban. A világslágerből külföldön a The Wurzels készített parodisztikus feldolgozást I Am a Cider Drinker (Almaborivó vagyok) címmel, amely az angol slágerlistán a második helyig jutott. Az Una Paloma Blanca egyébként több mint kilencmillió példányban kelt el, és állítólag már akkoriban világszerte 125-féle változat készült belőle. Pedig George Baker eredetileg instrumentális szerzeménynek szánta egyik kislemezük B oldalára, de aztán áthangszerelte, és szöveget írt hozzá. Mondani sem kell, hogy az azonos című albumból szintén aranylemez lett, a következő kislemezből, a Morning Skyból (Reggeli égbolt) pedig egy újabb sláger. 1976-ban a George Baker Selection egy német nyelvű nagylemezt készített So lang die Sonne scheint (Ameddig a nap süt) címmel, továbbá Bronz Oroszlán-díjat kapott a Radio Luxembourgtól. Munkásságát Hollandiában is elismerték, ahol ugyanabban az évben megkapta a Gouden Harp (Arany Hárfa) zenei életműdíjat. 


Se veled, se nélküled
A sikerek csúcsán, 1977-ben bekövetkezett a válság: George Baker és együttese útjai szétváltak. Az énekes évekkel később így emlékezett vissza erre: „A ránk nehezedő nyomás és az elvárások elviselhetetlenné váltak.” A kiválás ellenére Baker szólólemezeinek stílusa lényegében ugyanaz maradt, mint az együttesé, ahová két új énekes érkezett Nathalie More és Willy Delano személyében. A megváltozott felállás azonban nem bizonyult sikeresnek. Baker viszont szólóban is megállta a helyét, hiszen például a Rosita című felvétele hetedik lett a holland slágerlistán, a belgáknál pedig a második helyig jutott a Beautiful Rose. Slágerré vált még a Sing for the Day, az All My Love és a Oh Magdalena is. 1981-ben Baker dalokat írt egy fiatal énekesnő, Nelleke Brzoskowsky számára. A következő évben úgy döntött, hogy újjászervezi együttesét, amelybe meghívta Nellekét is. Az új formáció ugyan már nem ért el akkora sikereket, mint elődje egy évtizeddel korábban, ám néhány dala Európa-szerte népszerűvé vált, mint például a Santa Lucia by Night és a Marie-Julie. 1989-ben Baker ismét a szólópályát választotta, ennek ellenére az 1990-es évek elején inkább dalszerzőként volt aktív. Olyan holland sztárok számára dolgozott, mint például az Andy Star & Stripes, a BZN, Corry Konings, a Next One és a The Shoes.


1992-ben az akkor még kezdőnek számító Quentin Tarantino a Kutyaszorítóban című filmje zenéjéhez felhasználta a George Baker Selection Little Green Bag című slágerét is. A produkció jelentős szakmai és közönségsikert aratott, az akkor bő 20 esztendős dal pedig újra felkerült a slágerlistákra. Néhány évvel később az örökifjú sztár, Tom Jones is előadta a Reload című albumán, a Heineken cég pedig az új sörreklámjához használta fel 1999-ben. Ugyanabban az évben az Una Paloma Blanca a német nyelvterület közönségét hódította meg újra, ezúttal Stefan Raab és az Una Paloma Blanca Boys feldolgozásában. 2000-ben megjelent George Baker vadonatúj szólóalbuma, a Flashback. A rajongók három évvel később egy három CD-t és egy DVD-t tartalmazó exkluzív kiadványt vásárolhattak meg, amely kiváló keresztmetszetét adta az együttes pályafutásának. 2004-ben Ausztráliában jelent meg egy újabb válogatás a George Baker Selection slágereiből, miután a távoli földrészen az Una Paloma Blanca egy Toyota-reklámnak köszönhetően ismét népszerűvé vált. Pályafutása kezdetének negyvenéves jubileuma alkalmából 2007-ben George Baker hónapokon keresztül járta a holland színházakat, és mindenütt telt házak előtt lépett fel. Mint mondotta: „A színház olyan számomra, mint egy forró fürdő. Mindent a kedvem szerint állíthatok be, például a fényt és a hangot. Egy színházi fellépés során úgy érzem magam, mint hal a vízben.” 2009 legvégén megjelent az énekes legújabb CD-je, a 12 dalt tartalmazó Lonely Boy.


DISZKOGRÁFIA
(A felsorolás tartalmazza George Baker szólólemezeit is.)

Kislemezek, maxik
* 1969: Little Green Bag / Pretty Little Dreamer
* 1969: Bolsita verde / Linda pequena sonodora
* 1970: Dear Ann / Fly
* 1970: Midnight / Sunday Lover
* 1970: Over and Over / Cindy
* 1971: Nathalie / Jesus Told Us
* 1971: Tonight / Suzanna
* 1971: Mama Oh Mama / 1954
* 1972: Holy Day / Where Is My Baby Tonight
* 1972: The Prisoner
* 1972: I'm on My Way / Marian
* 1972: Marie Jeanne / Mademoiselle
* 1973: Morning Light / Blue Eyes
* 1973: Drink, Drink, Drink / Down by the Riverside
* 1974: Baby Blue / Catherine
* 1974: (Fly Away) Little Paraguayo / We'll Make It Right Someday
* 1974: Sing a Song of Love / I've Bee Away Too Long
* 1974: Merry Christmas / Christmas Song
* 1975: Una Paloma Blanca / Dream Boat
* 1975: Morning Sky / Don’t Forget Me
* 1976: Wild Bird / If You Understand
* 1976: Mañana (mi amor) / As Long As the Sun Will Shine
* 1977: Beautiful Rose / Jimmy
* 1977: Marja / Movie Lovers
* 1978: Rosita / Mama’s Coat
* 1978: Lonely Christmas Night / Jesus Will Carry My Soul
* 1979: Sing for the Day / Good Morning, Morning
* 1979: Oh Magdalena / Little Love
* 1980: Nino del Sol / As Long Your Heart Is Young
* 1980: All My Love / Benjamin
* 1981: You Don't Love Me Anymore / Daddy
* 1982: Love is the Sweetest Rose / It’s Up to You
* 1982: Little Green Bag / The Prisoner
* 1982: Papillon / Sail Out on the Winds of Time
* 1982: When We're Dancing / Marie Rose
* 1983: The Wind / Let Me be the One
* 1983: Paradise Island / Tell Me
* 1983: Gipsy Woman / So Alone Am I
* 1984: Bye Bye My Love / Moonlight Serenade
* 1984: How Can I Live without Your Love / The Desert Song
* 1985: Santa Lucia by Night / Santa Lucia by Night (Instrumental)
* 1985: Manolito / Maya
* 1986: When You Learn to Fly / Maya
* 1986: True Love / Tell Me Why
* 1987: Viva America / Forever Lonely
* 1987: Bella Maria / Save All Your Songs
* 1988: Marie-Julie / Only Friend
* 1988: Que Viva Summer Holiday / Goodbye Little Boy
* 1989: So Sad / Music Man
* 1990: From Russia with Love / Do You Know
* 1990: Save All Your Lovesongs / Souls on Fire
* 1991: Love in Your Heart
* 1991: Marie-Louise
* 1992: Fifty Nine
* 1992: Pistolero
* 1999: Little Green Bag
* 1999: Kingsize Coca Cola Man
* 2005: Als je iets kan doen
* 2005: Una Paloma Blanca
* 2009: Lonely Boy


Albumok, válogatások
* 1970: Little Green Bag
* 1971: Love in the World
* 1971: Greatest Hits
* 1971: NOW
* 1974: Hot Baker
* 1974: 5 Jaar Hits
* 1975: Paloma Blanca
* 1975: A Song for You
* 1976: So lang die Sonne scheint
* 1976: River Song
* 1977: Summer Melody
* 1977: The Best of Baker
* 1978: Another Lonely Christmas
* 1978: In Your Heart
* 1979: Sing for the Day
* 1980: Wild Flower
* 1982: The Winds of Time
* 1983: Paradise Island
* 1985: Santa Lucia by Night
* 1986: Het complete hitoverzicht
* 1987: Viva America
* 1988: Dreamboat
* 1991: Love in Your Heart
* 1992: Memories
* 1999: The Very Best Of
* 2000: Flashback
* 2002: Die Goldene Stimmen
* 2003: The Complete Collection
* 2009: Lonely Boy

DVD
* 2003: George Baker The DVD Collection

VIDEÓK 


Midnight (csak zene!)











Una Paloma Blanca (másik klip)









Dreamboat (csak zene!)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.