disco

disco

2011. december 8., csütörtök

BROTHER BEYOND

Az angol Brother Beyond kvartett 1985 végén alakult. 1986-ban jelent meg első kislemeze, de csak két év múlva, a The Harder I Try című dallal futott be igazán. A szerzemény a legendás Stock–Aitken–Waterman-trió irányításával készült, akárcsak a következő sláger, a He Ain't No Competition. Ennek ellenére a gyümölcsöző együttműködés megszakadt, és a Brother Beyond karrierje hanyatlásnak indult. Második nagylemezének bukása és újabb kislemezeinek hűvös fogadtatása miatt a kvartett 1991-ben feloszlott. Nathan Moore énekes három évvel később egy újabb fiú együttes, a Worlds Apart tagja lett.


TAGOK
* Nathan Moore [Nathan Marcellus Moore], (London, 1965. január 10.) – ének 
* Carl Fysh [Carl Anthony Fysh ] (1961. január 25.) – billentyűs hangszerek
* David Ben White (London, 1965. június 6.) – gitár, ének 
* Eg White [Francis Anthony White] (1966. november 22.) – dobok, basszusgitár (1985–1988) 
* Steve Alexander (Egyesült Királyság, Wales, Powys, Ystradgynlais, 1962. november 20.) – dobok (1988–1991) 

KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
A Brother Beyondot 1985 végén alapította Carl Fysh, David White és öccse, Eg White. David akkoriban egy lemezkiadónál dolgozott, és ott hallott egy fiatal énekesről, Nathan Moore-ról. A srác a nővérével, Teddával énekelt egy hertfordshire-i reggae együttesben, a The Palm Tree Clubban, amely egy fulhami kocsmában lépett fel. David elment az egyik koncertjükre. Nathan csupán mókának tekintette ezeket a fellépéseket, és abban reménykedett, hogy egyszer talán alkalma nyílik igazi karriert befutnia. Éppen ezért örömmel fogadta David javaslatát, hogy találkozzon Carl Fyshsel, és ha van kedve, csatlakozzon újonnan alakult együttesükhöz. A White fivérek édesanyjának nappalijában kezdtek próbálni. A dalokat Carl, David és Eg írták. Carl volt a billentyűs, David gitározott, Eg pedig dobolt, ámbár ő basszusgitározni is tudott. Nathan semmilyen hangszeren sem játszott, viszont ideális énekesnek bizonyult. 1986-ban az EMI szerződtette őket. Szerencséjük volt, mert akkoriban kezdtek divatba jönni a popzenében a fiú zenekarok, de még nem volt belőlük túlkínálat. Ennek ellenére a Brother Beyond egyáltalán nem üstökösként robbant be a könnyűzene világába. Első kislemeze, az I Should Have Lied még a Top 75-be sem került be. A következő három kislemezzel az előadóknak már több szerencséjük volt, hiszen egyre közelebb kerültek a hőn áhított Top 40-hez. E három dal egyike későbbi nagy slágerük, a Can You Keep a Secret? eredeti változata volt. Az EMI illetékesei mindazonáltal nem voltak túlságosan optimisták és türelmesek, ezért kijelentették: amennyiben az ötödik kislemez sem arat igazán nagy sikert, felbontják a Brother Beyond szerződését. 


Az áttörés
1988-ban a Variety, the Children's Charity angol szervezete sajátos jótékonysági árverést rendezett, ahol a népszerű slágergyárosok – Mike Stock, Matt Aitken és Pete Waterman (a legendás SAW-trió) – szolgálataira lehetett licitálni. Az árverést az EMI nyerte 20 ezer fontos licittel. A kiadó ígéretes pártfogoltjai közül Pete Waterman a Brother Beyondot választotta ki a közös munkához. Nem esetlegesen választott, ugyanis már ismerte a bandát, és kedvelte a zenéjét. Az EMI eredetileg a nagy sikerein már túljutott The Belle Stars női együttest javasolta, de a cégnek is érdeke volt, hogy a Brother Beyond befusson, ezért az illetékesek elfogadták Waterman döntését. A közös munka eredménye, a The Harder I Try című dal a legendás amerikai Motown-hangzás és a legdivatosabb brit popzenei stílus ötvözetének tekinthető. A Motown-hangzás érdekében Pete Waterman még hangmintát is kölcsönvett az Isley Brothers This Old Heart of Mine című 1966-os örökzöldjéből. Ez az eljárás a „vizet prédikál, bort iszik” tipikus esete, hiszen egy évvel korábban a SAW-trió még jogi lépéseket tett, amikor Roadblock című saját szerzeményéből egy pár másodperces hangmintát használtak fel a M. A. R. R. S. együttes Pump Up the Volume című világslágeréhez. Az 1988. július 30-án megjelent The Harder I Try című kislemez valóra váltotta minden érdekelt fél vágyait, hiszen gyors tempóban száguldott előre a brit slágerlistán, egészen a második helyig. Ám az első héten a Yazz and the Plastic Population The Only Way Is Up, a másodikon pedig Phil Collins The Groovy Kind of Love című slágerét nem sikerült leszorítania az élről. A Brother Beyond kislemeze egyébként csak Angliában bizonyult nagy dobásnak, a szigetországon kívül ugyanis sehol nem jutott be a Top 10-be.


A siker hullámain
A The Harder I Try még meg sem jelent, amikor Eg White bejelentette, hogy ki akar szállni az együttesből. Mivel az új dal gyorsan slágerré vált, és az együttesnek rengeteg lekötött fellépése volt, sürgősen meg kellett találni Eg utódját. A másik három fiú a nagylemezükön közreműködő stúdiózenészt, Steve Alexandert hívta meg a Brother Beyondba. Ez az album, a Get Even még a The Harder I Try előtt megjelent. A 12 felvétel 1986 és 1988 között született, és különböző okokból mindegyiket más-más stúdióban rögzítették. A nem különösebben sikeres albumot a The Harder I Try sikere után újra megjelentették. A második kiadásról azonban kihagyták a Somebody Somewhere és a Sunset Bars című dalokat, melyek helyére a The Harder I Try és a SAW-trió legújabb szerzeménye, a He Ain't No Competition került. (Ez utóbbi a brit toplistán a hatodik helyig jutott.) A Can You Keep a Secret? című dal eredeti változata helyett egy remix hallható, amelyet szintén kimásoltak kislemezre. Amíg az eredeti felvétel csak az 56. helyezést érte el a slágerlistán, addig a remix 22. lett. A második kiadásról a Be My Twin szintén megjelent kislemezen, és bejutott a Top 20-ba. 


Bizalom és bizalmatlanság
A Get Even kétféle kiadásának eltérő fogadtatása eléggé meggyőzően szemléltette, hogy a Brother Beyond sikerében mekkora szerepet játszott a SAW-trió szakértelme. Éppen ezért érthetetlen, hogy a következő albumon már nem tartottak igényt a trió szolgálataira. E sorok írója nem tudta kideríteni, vajon a fiúk gondolták-e úgy, hogy most már meg tudnak állni a saját lábukon is, vagy pedig az EMI nem akart már többet fizetni az aktuális popzenei trendet diktáló, és éppen ezért nyilván nem olcsó SAW-triónak. Mindenesetre ironikus, hogy a szerzőtrió iránt bizalmatlanná vált együttes második albuma a Trust (Bizalom) címet kapta. A tíz dal többségét Carl Fysh és David White írta. Ne szépítsük a dolgot, a Trust nagyot bukott. Amíg korábban a Get Even második kiadása bejutott az albumok Top 10-es rangsorába, addig a Trust megállt a 60. helyen. Ez a helyezés egy menő együttes esetében kirívóan rossznak számít. A kislemezen kiadott dalokkal sem sikerült kiküszöbölni a csorbát, noha ezek egyike nem más, mint a The Three Degrees 1974-es örökzöldje, a When Will I See You Again feldolgozása. 

1990-ben a Brother Beyond még egyszer nekifutott, méghozzá azzal a reménnyel, hogy az Egyesült Államokat is meghódítja. A The Girl I Used to Know című kislemez a Billboard Hot 100 slágerlistáján 27. helyezést ért el, ami kezdetnek nem is rossz, ennek ellenére a következő évben bejelentették, hogy a Brother Beyond feloszlik. A búcsú évében hozták forgalomba a The Get Even Tour – Live 1989 című videokazettát. 2005-ben az EMI kiadta az együttes első hivatalos válogatáslemezét. A kiadvány a négy legnagyobb slágert hosszabb változatban is tartalmazza, a Can You Keep a Secret? viszont csak az 1989-es remixverzióban hallgatható meg. 2011 januárjában a Cherry Records a Get Even speciális változatával örvendeztette meg a közönséget. A CD az eredeti album második kiadásának anyaga mellett négy bónuszfelvételt is tartalmaz: I Should Have Lied (Extended Version), The Harder I Try (The Hardest Mix), He Ain’t No Competition (Space Hopper Mix), Be My Twin (US 12 Vocal Mix).


Külön utakon
A Brother Beyondból való kiválását követően Eg White társult Alice Temple-lel. Duójuk, az Eg and Alice két kislemeze (Indian, Doesn't Mean that Much to Me) és albuma (24 Years of Hunger) épp a Brother Beyond feloszlásának évében, 1991-ben jelent meg. Kedvező kritikákat kaptak, mégsem lettek sikeresek, ezért a duó megszűnt. Eg szerzőként futott be igazán, a Will Young számára írt Leave Right Now című szerzeményéért Ivor Novello-díjat kapott. David White képzőművészeti tanulmányokat folytatott, festményeiből az Egyesült Királyságban és Izraelben már több kiállítást rendeztek. Carl Fysh PR-ügynökséget alapított Londonban. Ő menedzselte a Fierce Girl duót, amely neve ellenére férfi előadókból áll, továbbá dolgozott az elektronikus zenét játszó Goldfrapp duóval, az alternatív rockot művelő Coldplay együttessel, valamint a napjaink egyik legnagyobb sztárjának számító Adele-lel. 

Steve Alexander hat évig turnézott a Duran Duran együttessel, majd önállósította magát. Dolgozott Jeff Beckkel, Flashman néven pedig egy saját zenei projektet kezdeményezett. Jelenleg Simon Little basszusgitárossal dolgozik, a Little Alex nevet használják. A legtöbbet Nathan Moore-ról lehetett hallani, aki a Brother Beyond feloszlása után előbb színitanulmányokat folytatott, majd 1994-ben egy újabb sikeres fiú együtteshez, a Worlds Aparthoz csatlakozott. A bulvársajtóban is többször felbukkant a neve. Elismerte, hogy homoszexuális, 1991-től 15 éven keresztül együtt élt Sean Borg újságíróval. Zenésztársai és a közönség megértéssel fogadták Nathan coming outját. Éppen ezért nem kis meglepetést okozott, hogy Borggal való szakítása után, 2007. szeptember 8-án Mallorca szigetén megnősült. Felesége, Donna Fisher 2010 augusztusában szülte meg első gyermeküket, Nicót. A Worlds Apart 2002-ben ugyan feloszlott, de öt évvel később újjáalakult. Nathan a színjátszással sem szakított, napjainkban kurzust tart egy manchesteri színitanodában. 


DISZKOGRÁFIA
(Zárójelben az angol slágerlistás helyezések.) 

Kislemezek, maxik
* 1986: I Should Have Lied / Act for Love
* 1986: I Should Have Lied (Extended Version) / Act for Love (Extended Version) / I Should Have Lied (7" Version) 
* 1987: How Many Times / Give It All Back (UK # 62) 
* 1987: How Many Times / Give It All Back / How Many Times (More) / How Many Times (John Robie Remix) 
* 1987: How Many Times (More) / Give It All Back (Loveline) / How Many Times (Dub) 
* 1987: Chain-Gang Smile (UK # 57) 
* 1987: Chain-Gang Smile (Wide) / Sometimes Good, Sometimes Bad (Sometimes Better) / Chain-Gang Smile (Vacant) 
* 1988: Can You Keep a Secret? (UK # 56) 
* 1987: Can You Keep a Secret? (Miami Remix) / Can You Keep a Secret? (Miami Dub) / Can You Keep a Secret? (Miami 7" Version) 
* 1987: Can You Keep a Secret? (Extended Version) / Can You Keep a Secret? (House Version) / Can You Keep a Secret? (House Dub Version) 
* 1987: Can You Keep a Secret? (Miami Mix–120 BPM) / Can You Keep a Secret? (House Dub–120 BPM) (promóciós lemez) 
* 1988: The Harder I Try / Remember Me (UK # 2) 
* 1988: The Harder I Try / Remember Me (Extended Version) / The Harder I Try (Extended Version) / Sunset Bars
* 1988: The Harder I Try (The Hardest Mix) / The Harder I Try (7" Version) / Remember Me (Extended Version) 
* 1988: The Harder I Try (Extended Version) / Remember Me (Extended Version) / The Harder I Try (Instrumental) 
* 1988: He Ain't No Competition / Call Me Lonely (UK # 6) 
* 1988: He Ain't No Competition / Call Me Lonely (Kickback Mix) / Somebody, Somewhere / He Ain't No Competition (Extended Version) 
* 1988: He Ain't No Competition (Space Hopper-Remix) / Call Me Lonely (Get The Sun Remix) 
* 1988: He Ain't No Competition (Extended Version) / Call Me Lonely (Kickback Mix) / He Ain't No Competition (Instrumental) 
* 1989: Be My Twin / Broken Life (UK # 14) 
* 1989: Be My Twin / Broken Life / Be My Twin (Extended Version) 
* 1989: Be My Twin / Broken Life / Be My Twin (Instrumental) 
* 1989: Be My Twin (Extended Mix) / Broken Life / Be My Twin (12" Vocal Club Mix) / Be My Twin (Devotion Dub Mix) 
* 1989: Be My Twin (Single Mix) / Be My Twin (Extended Remix) / Be My Twin (12" Vocal Club Mix) / Be My Twin (Devotional Dub Mix) (promóciós lemez) 
* 1989: Can You Keep a Secret? (89 Mix) / Act for Love (Love Mix) (UK # 22) 
* 1989: Can You Keep a Secret? (1989 Mix) / Act for Love (Love Love Mix) / Can You Keep a Secret? (1989 Extended Mix) / Can You Keep a Secret? (Miami Mix) 
* 1989: Drive On / Drive On (Dream On) (UK # 39) 
* 1989: Drive On (Auto Mix) / Drive On (Dr Boozie's Revenge Mix) 
* 1989: Drive On (So Strong Mix) / Drive On (Apple Mix) 
* 1989: Drive On / Drive On (So Strong Mix) / Be My Twin (US Remix) 
* 1989: Drive On / Be My Twin (US Remix) 
* 1989: When Will I See You Again / New Heights (UK # 43) 
* 1989: When Will I See You Again / New Heights (The Complete Mix) / When Will I See You Again (Extended Version) 
* 1989: Trust / Be My Twin (U.S. Remix) (UK # 53) 
* 1989: Trust (12" Remix) / Trust (Dub Version) 
* 1989: Trust (Single Version) / Trust (12'' Remix) / Outside Our Lives
* 1990: The Girl I Used to Know / The Girl I Used To Know (Shep Pettibone Club Mix) / The Girl I Used to Know (U.S. Radio Mix) / Let Me Decide (UK # 48; USA Billboard Hot 100 # 27) 
* 1990: The Girl I Used to Know (Club Mix) / The Girl I Used to Know (Shep's Dub) / The Girl I Used to Know (Single Version) / The Girl I Used to Know (Pettibone Mix) / The Girl I Used to Know (Red Zone Mix) / The Girl I Used to Know (Power Mix) / Universal (LP Version) 
* 1990: The Girl I Used to Know (Stress Mix) / The Girl I Used to Know (Red Zone Mix) 
* 1990: The Girl I Used to Know (Shep Pettibone Club Mix) / The Girl I Used to Know / Let Me Decide 
* 1990: The Girl I Used to Know (Club Mix) / The Girl I Used to Know (Shep's Dub) / The Girl I Used to Know (Pettibone Mix) / The Girl I Used to Know (Power Mix) / Universal (promóciós lemez) 
* 1990: The Girl I Used to Know (Party Mix) / The Girl I Used to Know (Red Zone Mix) / The Girl I Used To Know (Stress Mix) 
* 1990: The Girl I Used to Know (Single Version) / The Girl I Used to Know (Power Mix) / The Girl I Used to Know (Club Mix) 

Albumok, válogatások
* 1988: Get Even (1. kiadás) 
* 1988: Get Even (2. kiadás) (UK #9) 
* 1989: Trust (UK # 60) 
* 2005: The River Sessions
* 2005: The Very Best of Brother Beyond (válogatás) 
* 2011: Get Even (Expanded Edition)

VIDEÓK






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.